Mladi programeri rasturili i ovog puta

Od osam finalista - najboljih hrvatskih osnovnoškolskih programera, sedmero su članovi Zagrebačkog računalnog saveza

U organizaciji Hrvatskog saveza informatičara početkom lipnja održane su Izborne pripreme za izbor članova juniorske reprezentacije. Od osam finalista – najboljih hrvatskih osnovnoškolskih programera, sedmero su članovi Zagrebačkog računalnog saveza.

Uvjerljivu pobjedu odnijeli su Marko Dorčić iz OŠ Alojzija Stepinca iz Zagreba i Fran Babić iz OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Vlatko Borevković iz OŠ Cvjetno naselje iz Zagreba izborio se za treće mjesto, dok je Ivan Janjić iz RiK Nuštra bio četvrti. Učenica sedmog razreda OŠ Kajzerica i najbolja hrvatska programerka Lara Semeš zauzela je peto mjesto, dok su nove programerske snage, blizanci Marin i Luka Protulipac i odlični šestaš Fran Škarica hvatali zalet za iduću olimpijsku godinu.

Svi pobjednici hrvatske juniorske olimpijade od njenog nastanka dolaze iz Zagreba i udruga Zagrebačkog računalnog saveza, a ovo je treća uzastopna generacija juniorskih olimpijaca u kojoj su tri od četiri reprezentativca članovi Saveza.

Doprinosom popularizaciji programiranja i izvanserijskim rezultatima u proteklih dvadeset godina Zagrebački računalni savez pokazao je da će budući Centar mladih programera doći u prave ruke, a uz ovakve sjajne obitelji i njihovu djecu te potporu Grada Zagreba poticanju darovith i predani rad Saveza, hrvatska programerska budućnost je osigurana.

Četvorica najboljih učenici su osmog razreda i nastupit će za Hrvatsku na Juniorskoj europskoj olimpijadi EJOI 2019. koja će se od 23. do 29. kolovoza održati u Mariboru. Nakon prve dvije olimpijade članovi Saveza su u Hrvatsku donijeli jedno zlato, dva srebra i dvije bronce. Stoga im zaželimo sreću i krajem kolovoza u Sloveniji.