Grbin ide u “peglanje” odnosa SDP-a i Možemo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin odlučio je probleme istresti na razini vodstva dviju stranaka i pokušati presložiti odnose
peđa grbin Slavko Midžor/PIXSELL

U vrhu SDP-a traju pripreme i zauzimaju se pozicije za sastanak s platformom Možemo!. Sastanak bi se trebao održati čim SDP-ovci izbruse stavove, a na stolu će biti (ne)suradnja SDP-a i Možemo! u četiri jedinice lokalne samouprave gdje zajednički obnašaju vlast, piše Jutarnji list.

Riječ je o Zagrebu, Rijeci, Puli i Primorsko-goranskoj županiji, zapravo svim sredinama u kojima su te dvije lijeve stranke dobile povjerenje građana. Pokazalo se da suradnja ni u jednoj od tih sredina ne funkcionira dobro – u Puli se koalicija već raspala, a u Zagrebu je nezadovoljstvo SDP-ovaca toliko da se povremeno spominje napuštanje koalicije.

Budući da u SDP-ovim lokalnim organizacijama stalno tinja nezadovoljstvo odnosom s partnerskom strankom na ljevici, predsjednik SDP-a Peđa Grbin odlučio je probleme istresti na razini vodstva dviju stranaka i pokušati presložiti odnose. Iz razgovora s više SDP-ovaca proizlazi da ga ne čeka jednostavan zadatak, tim prije što mu pojedinci u lokalnim sredinama zamjeraju da interese i politiku lokalnih organizacija podređuje svom cilju da nakon idućih parlamentarnih izbora postane premijer.

Kako je rejting SDP-a na skromnih 17 posto, govore SDP-ovci, Grbinu su nužni koalicijski partneri, a vidi ih prije svega u Možemo!. U samoj toj činjenici ne vide ništa sporno, ali smatraju da se treba čvršće postaviti prema gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću i njegovoj stranci jer u svakom popuštanju “Grbin možda dobiva, ali SDP gubi”.

Najveće je nezadovoljstvo u Zagrebu gdje se, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, na idućoj sjednici Gradskog odbora priprema rasprava o suradnji te zaključak o redefiniranju sporazuma. O reviziji suradnje već se mjesecima govori, ona se od proljeća najavljuje, ali ništa se ne događa – kaže jedan od zagrebačkih SDP-ovaca, dodajući kako bi gradska organizacija mogla stvari uzeti u svoje ruke.

Ljute se zbog nerješavanja najvećih gradskih problema kao što je zbrinjavanje otpada, a tome dodaju da ih se ni o kojem planiranom potezu i projektu ne obavještava. Problematiziraju i suradnju na razini mjesne samouprave gdje ona ovisi o osobnim odnosima. Nezadovoljnici upiru i u činjenicu da još nisu realizirane gradska riznica, što je bio SDP-ov uvjet za suradnju s Možemo!, i još neke antikorupcijske mjere, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Politika