Akcija čišćenja obale jezera Rakitje okupila brojne izviđače i zainteresirane građane

U akciji čišćenja koja se održala u sklopu Coca-Colina projekta Od izvora do mora pedesetak volontera čistilo je obale jezera Rakitje i poučavalo građane o brizi za okoliš

Članovi Saveza izviđača Hrvatske i Odreda izviđača Jarun ovog su vikenda uz potporu grada Svete Nedelje organizirali akciju čišćenja poznatoga izletišta, jezera Rakitje u Sv. Nedelji. Akcija pod nazivom Budi izviđač na jedan dan okupila je pedesetak sadašnjih i budućih izviđača koji su zajedničkim snagama očistili dva kilometra obale idealne za rekreaciju, vožnju biciklima, šetnju i obiteljske izlete.

Akcijom čišćenja upotpunjen je izviđački vikend, koji su volonteri proveli kampirajući na obali jezera i zabavljajući se uz organizirane istraživačke igre i razne aktivnosti za djecu i mlade s ciljem obrazovanja građana, osobito djece, o izviđačkim aktivnostima, ali i o ekologiji.

-Ekologija je u osnovi izviđačkoga programa i zato smo mi izviđači uvijek spremni na ovakve akcije. Volimo mnogo boraviti u prirodi, a da bismo od prirode imali pravo uzimati, moramo joj nešto i dati – našu brigu da uvijek bude čista- rekao je Alen Konjević, regionalni koordinator Saveza izviđača Hrvatske.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, a ove ih se godine planira čak dvadeset.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada prijaviti na mrežnoj stranici www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.