Danas obilježavamo Dan jedinstvenog europskog broja 112

U Hrvatskoj se 11. veljače obilježava kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – Dan 112. Vijeće europskih zajednica 1991. godine donijelo je Odluku o uvođenju jedinstvenog europskog broja za sve hitne službe, a od 2005. godine i Hrvatska se pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi putem jedinstvenog broja 112.

Sustav 112 ispunio je svoju osnovnu namjenu i prepoznat je kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji koja zahtjeva djelovanje Sustava 112 poput akcija traganja i spašavanja, hitne medicinske pomoći, spašavanja na moru, alarmiranja policijskih i vatrogasnih službi i sl. Za područje Zagrebačke županije i Grad Zagreb nadležan je Županijski centar 112 Zagreb. U 2018. godini na razini RH zaprimljeno je 1.487.042 poziva na broj 112.

S ciljem jačanja djelotvornosti Sustava 112 i bolje koordinacije ostalih hitnih brojeva u Županijski centar 112 Zagreb integriran je županijski Vatrogasni operativni centar za područje Zagrebačke županije čime je Zagrebačka županija napravila veliki iskorak u implementaciji broja 112. Tako svi pozivi upućeni na broj vatrogasaca 193 dolaze na jedno mjesto te koordinatori automatski pokreću vatrogasne intervencije na prostoru županije. S 31. prosincem 2018. godine ukinuta je Državan uprava za zaštitu i spašavanje u čijoj je nadležnosti bila uspostava i organizacija rada broja 112. Od početka 2019. godine Sustav 112 sastavni je dio Ministarstva unutarnjih poslova, a novi organizacijski i funkcionalni ustroj omogućit će daljinu kvalitetnu afirmaciju ovog žurnog broj.

Inače, broj 112 dostupan je 24 sata dnevno, besplatan je bez obzira na mrežu pozivatelja, štedi vrijeme jer se jednim pozivom istovremeno alarmira nekoliko službi, a prijem hitnog poziva moguć je na više jezika.