Davis Cup trofej ponovno dolazi u Muzej za umjetnost i obrt

Veliki pokal Davis Cupa za 2018.godinu, po drugi puta u povijesti osvojili su hrvatski tenisači i ponovno će stići tijekom prosinca pod okrilje Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je bio izložen i prvi puta prije trinaest godina. Sjajni hrvatski tenisači – Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić, Mate Pavić, Franko Škugor, Viktor Galović i Nikola Mektić na čelu s izbornikom Željkom Krajanom, ovom veličanstvenom pobjedom, svrstali su Hrvatsku i Hrvatski teniski savez, među deset reprezentacija koje su više od jednom osvojile najstarije( staro 118 .godina), momčadsko tenisko natjecanje, izboreno u finalu s reprezentacijom Francuske u Lilleu, posljednje u ovom formatu natjecanja Davis Cup-a.

Davis Cup trofej ili popularna salatara, bit će izložen u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt, koji je sagrađen po nacrtima uglednog arhitekta Hermana Bolléa prije 138. godina te će ga moći razgledati brojni posjetitelji izložbi u vrijeme Adventa u MUO, kao i sportski zaljubljenici, sve do studenoga 2019. godine.

Pokal Davis Cupa se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 400.000 dolara.

Podsjećamo da je 2005. godine u Bratislavi, Davis Cup osvojila teniska ekipa – Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović na čelu s izbornikom Nikolom Pilićem i odmah je nakon dopreme u Hrvatsku, bio izložen u Muzeju za umjetnost i obrt i više desetaka tisuća posjetitelja MUO, razgledali su jedan od najvrjednijih sportskih trofeja hrvatskog sporta.