Energetski obnovljeni Dom zdravlja u Vrbovcu štedjet će do 60 posto energije

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je energetski obnovljenu ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu. Prva je to od tri ispostave Doma zdravlja koja je energetski obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna. Iz EFRR-a je osigurano 1,103 milijuna, iz proračuna Županije 1,47 milijuna kuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini nešto više od pola milijuna kuna.

Obnova je obuhvaćala izradu 15 centimetara debele toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to dovelo je do osjetnog smanjenja energenata, kao i smanjenja štetnih stakleničkih plinova te je povećalo udobnost boravka u zgradi. 

-Ovom obnovom dobili smo jedan od najštedljivijih objekata javne namjene u županiji. Novac kojega ćemo uštedjeti na grijanju i rasvjeti prenamijenit ćemo za nabavu opreme, ali i druge potrebe u zdravstvu kako bismo podigli standard primarne zdravstvene zaštite- rekao je župan, podsjetivši da su Županiji sredstva odobrena za energetsku obnovi tri ispostave Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću.

Energetskom obnovom zgrade ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu godišnja ušteda na energiji za grijanje predviđena je u iznosu od 59,8 posto, a na energiji za rasvjetu 54,2 posto. Ušteda godišnje primarne energije, očekuje se, bit će 75,9 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81,2 posto.