FOTO: Gusari iz Komina pobjednici Maratona lađa

Ove godine stazu su najbrže odveslali kominski Gusari, iza kojih su ciljem prošli Stablina i Crni put. Pobjednicima osim prestiža pripada i veliki prijelazni Domagojev štit koji je težak čak 37 kilograma

Ono što je za Cetinsku krajinu Alka, to je za dolinu Neretve Maraton lađa. Ta amaterska utrka lađa, tradicionalnih neretvanskih plovila, prerasla je u tradiciju, a ono što je najvažnija spasila je od propadanja izvornu neretvansku lađu.

Sve je započelo prije 22. godine, a svoj nastavak imalo je danas kada se na cilju ispod mosta u Metkoviću našlo 30 lađarskih posada s preko 400 natjecatelja. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar, a na pola staze u Opuzenu moguće je zamijeniti šest članova posade.

Ukupna dužina staze od Metkovića do Ploča je 22,5 kilometara, a tijekom više od dva sata veslanja sudionici prolaze kroz; Kulu Norinsku, Krvavac, Opuzen, Komin, Banje, Šarić Strugu, Rogotin, Čeveljušu, Stablinu i na posljetku stižu u Ploče gdje je cilj.

Ove godine stazu su najbrže odveslali kominski Gusari, iza kojih su ciljem prošli Stablina i Crni put. Pobjednicima osim prestiža pripada i veliki prijelazni Domagojev štit koji je težak čak 37 kilograma. 

 

 

 

 

 

Grgo Jelavić/ PIXSELL