FOTO: Kreće realizacija projekta „Aglomeracija Zaprešić“ vrijednog 550 milijuna kuna

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Zaprešiću je danas potpisao ugovore za Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Zaprešiću je danas potpisao ugovore za Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić. Projekt je vrijedan 550 milijuna kuna bez PDV-a, a za njegovu provedbu je kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ osigurano gotovo 390 milijuna kuna bespovratnih europskih novaca.

Oko 160 milijuna izdvojit će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, a manje od 10 posto ukupne investicije uložit će Grad Zaprešić i općine Brdovec, Bistra, Dubravica, Luka, Marija Gorica i Pušća.

-Zadovoljstvo mi je čestitati svima uključenima u ovaj projekt jer je iza nas dobro obavljen posao pripreme dokumentacije i osiguranja sredstava iz EU. Ovo je jedan od većih projekata na vodnom području u kontinentalnoj Hrvatskoj jer će se graditi više od 152 kilometra odvodnje, dio vodoopskrbe će se rekonstruirati, uredit će se dvije vodospreme i dovršiti pročistač- rekao je ministar Ćorić.

Ugovore su potpisali i načelnice i načelnici općina zaprešićkog kraja, osim Jakovlja, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o. Željko Majcen.

-Očekujemo da bi se natječaji mogli raspisati do kraja ove godine, a ako ne bude žalbi moguće je da radovi krenu sredinom 2021. godine, a bili bi zadovoljni da sve završimo do sredinom 2023. godine. Puno smo stepenica prošli, puno ih je pred nama, ali na vrhu je jedna mala, stepenica od čistog zlata, na koju se želimo popeti i onda će to za ovaj kraj biti strašno puno. Važno je naglasiti da u ovom trenutku ne vidimo nikakvih razloga da bi se cijene povećavale- rekao je direktor Majcen.

Nakon završetka projekta na području aglomeracije Zaprešić broj priključaka na odvodnju povećat će se na 92 posto, a na području samog Zaprešića taj postotak premašit će i 95 posto domaćinstava priključenih na kanalizaciju.