FOTO: Ribarsko-lađarska večer finale je Dana Općine Rugvica

Ribarsko-lađarska večer vrhunac je rada Savskih lađara i jedinstveni događaj na području Rugvice i šire okolice

Ribarsko-lađarska večer vrhunac je rada Savskih lađara i jedinstveni događaj na području Rugvice i šire okolice. Riječ je o manifestaciji koja na tradicionalan i prepoznatljiv način promovira posavski kraj daleko izvan njegovih granica.

Kako bi se što izvornije prikazao posavski kraj posjetiteljima je omogućena vožnja kočijama ili pak drevnim čamcima po Savi. Nisu zaboravljeni niti oni najmlađi za koje se svake godine priređuje prikaz pečenja kukuruza, kako bi se sačuvao taj dio tradicije. Između ostaloga mališani su se mogli okušati i u drevnim igrama.

-Svake si godine iznova dajemo truda da uprizorimo sve ono što je lijepo u našem posavskom kraju. Želja nam je prikazati gastro i etno ponudu, a mislim da u tome uspijevamo čemu svjedoče brojni posjetitelji- rekao nam je predsjednik Savski lađara Boris Vrhovnik, koji zajedno s vrijednom ekipom svake godine iznova priprema sjajnu manifestaciju za završetak Dana Općine Rugvica.

-Kako nas je u jednom trenutku Zagreb potisnuo, došli smo do zaključka da nam nedostaje jedno ovako dobro okupljanje u kojem bi se objedinila gastro i etno ponuda. Nismo zaboravili niti na čamce i kočije, što daje ovako prekrasnu cjelinu- otkrio nam je Vrhovnik. 

Manifestacija između ostaloga okuplja lokalne OPG-ove koji prezentiraju svoje proizvode, a svake se godine iz nova postavlja i izložba s novom tematikom. Ove godine tema izložbe bila je bogatstvo iz škrinji naših baka.

-Jako sam sretan ovakvim završetkom naših Dana, jer Savski lađari svaki me puta iznova ugodno iznenade. Iz godine u godinu sve su bolji i kvalitetniji- istaknuo je načelnik Mato Čičak. 

Bogata gastronomska ponuda bila je nezamisliva bez šarana na rašljama, a nudio se tu i fiš paprikaš, som u pivskom tijestu, gulaš, roštilj, kao i razne slastice, a sve to moglo se zalijati dobrim ribarskim vinom.

Tijekom cijelog dana posjetitelje su zabavljali tamburaši Glazbene škole Dugo Selo te legendarni Dudek, Regica, Cinober i Presvetli iz Gruntovčana, dok su za zabavu i ples bili zaduženi Tamburaški sastav Satir te Fijakeri, koji su i zaključili cjelodnevno druženje.