FOTO: Rugvica je s pravom najperspektivnija hrvatska općina

U Rugvici su posljednjih godina realizirane investicije u iznosu od 181 milijun kuna. Iako mala općina, Rugvica svojim rezultatima s pravom nosi epitet „male općine za velike stvari“

Nizom događanja u protekla tri tjedna slavljen je Dan Općine Rugvica. Završnica je bila u subotu kada je između ostaloga održana svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je prethodila misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Savskom Nartu te polaganje vijenaca svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Rugvica je danas jedna od najperspektivnijih hrvatskih općina, gdje do izražaja dolazi sinergija dobrog vodstva, transparentnog rada i suradnje cijele zajednice. A kada je tome tako tada ni rezultati ne mogu izostati.

-U protekloj godini donijeli smo brojne odluke, kojima smo nastojali podići kvalitetu života svih Rugvičana. Sa sigurnošću tvrdim kako na tom planu i uspijevamo, a o tome svjedoče brojne pohvale koje dobivamo od zadovoljnih mještana. I dalje ćemo osluškivati potrebe naših mještana te u skladu s mogućnostima raditi na rješavanju istih. Cilj koji smo si postavili nakon izbora bio je ravnomjeran razvoj svih naselja koja čine našu općinu. Do kraja našeg mandata sva će naselja biti obuhvaćena investicijama na kojima radimo u posljednje dvije godine- kazala je predsjednica Općinskog vijeća, Ana Munić.

Realizirane investicije od 181 milijun kuna

U Rugvici su posljednjih godina realizirane investicije u iznosu od 181 milijun kuna. Iako mala općina, Rugvica svojim rezultatima s pravom nosi epitet „male općine za velike stvari“.

-Kada kažem da smo najperspektivnija općina, onda ne mislim samo na gospodarski i poslovni kontekst, već i na socijalni kontekst prema građanima, djeci, mladima i mladim obiteljima- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

I tijekom 2018., ali i tijekom ove godine završeni su neki od značajnijih projekata, ali su i započete realizacije novih.

-Okretanje prema povlačenju sredstava iz Europskih fondova pokazalo se jako značajnim za sadašnje, ali i za sve buduće projekte- kazao je Čičak, te najavio ukidanje prireza s prvim danom 2020. godine.

Velika pozornost općinskog vodstva usmjerene je prema poduzetništvo, jer broj poduzetnika raste iz godine u godinu.

-Osnovni prihod općine leži upravo u gospodarstvu i investicijama u našoj Poslovnoj zoni. Najnovija investicija, tvrtke Bajkmont otvoriti više od novih 50 radnih mjesta. Kako bi svi poduzetnici imali što bolje i efikasnije poslovanje krenuli smo s uređenjem komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Rugvica-Sjever. Projekt je vrijedan 15,6 milijuna kuna, od čega smo osigurali bespovratna sredstva veća od 9 milijuna kuna- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

Uskoro gradnja još jednog vrtića

Nakon što je prošle godine u Savskom Nartu otvoren dječji vrtić s više od 200 mališana, a uskoro bi u istom naselju trebala krenuti gradnja još jednog vrtića vrijednog više od 10 milijuna kuna, za koji je 85 posto sredstava osigurano preko Europskih fondova.

-U neposrednoj blizini novog vrtića planira se prenamjena stare škole vrijedna 6,8 milijuna kuna u dom zdravlja. Riječ je o zajedničkom projektu s prijateljskom općinom Odžak- najavio je načelnik, te naveo kako je rodiljna naknada povećana i ove godine te sada iznosi 3 tisuće kuna za prvo i drugo dijete, a za treće i svako sljedeće 5 tisuća kuna.

Između ostaloga, nastavljeno je sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i školaraca, a potpomažu se i svi studenti.

Lijepo je čuti sve ove rezultate

Svi ti rezultati prepoznati su i od strane brojnih kolega koji su se odazvali svečanosti. Predvodili su ih izaslanica predsjednice Republike i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Plazonić, izaslanik predsjednika Vlade i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te župan Stjepan Kožić. Svi oni čestitali su općinskom vodstvu na postignutim rezultatima, za koje će i nadalje imati potporu, koju su uživali i do sada.

-Rugvica se zaista ima čime pohvaliti, jer rezultati koji se bilježe ovdje su sjajni. Imali ste viziju, a kada imate viziju znate što će te napraviti. Ovi rezultati nisu došli slučajno, jer znali ste što želite- istaknuo je ministar Bošnjaković.

Župan Stjepan Kožić između ostaloga je čestitao općinskom vodstvu na povlačenju sredstava iz Europskih fondova.

-Lijepo je bilo čuti načelnika o svemu ono što je općina postigla u posljednjih godinu dana. Čuvši sve to s pravom možemo reći kako je Rugvica najperspektivnija općina u Republici Hrvatskoj- rekao je župan Stjepan Kožić.

Na sjednici su dodijeljena i Javna priznanja, gdje su ona za životno djelo primili velečasni Stjepan Levanić te Stjepan Špoljarec.