FOTO: U Dugom Selu u potpunosti obnovljena zgrada Gradske uprave, na redu je Glazbena škola

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara u Dugom Selu danas je otvorena energetski obnovljena zgrada Gradske uprave

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara u Dugom Selu danas je otvorena energetski obnovljena zgrada Gradske uprave. Radovi na istoj započeli su početkom travnja, a ovih su dana privedeni kraju.

Vrijednost izvedenih radova bila je nešto manja od 3,5 milijuna kuna pri čemu su sredstva dobivena putem fondova Europske unije iznosila nešto manje od 2 milijuna kuna, odnosno 85 posto prihvatljivih troškova.

-Uz novu fasadu za uštedu toplinske energije napravljen je novi sustav grijanja sa solarnim elektranama na krovu zgrade. U potpunosti je promijenjena stolarija, postavljanjem nove PVC stolarije, a obnovljen je i sustav rasvjete- o izvedenim radovima je rekao pročelnik za financije i gospodarstvo Dean Dragičević.

Zgrada Gradske uprave u Dugom Selu, jedna je od 1300 javnih zgrada koliko ih se u Hrvatskoj trenutno obnavlja.

-Ovdje imamo gradonačelnika koji je odmah uvidio da može koristiti sredstva Europske unije za energetsku obnovu javnih zgrada. Ono što je najbitnije za naglasiti je to, kako će u tim zgradama sada biti puno ugodnije za boraviti, a bit će i smanjena potrošnja energije. Sredstva koja ostaju uštedom, ulažu se dalje u obrazovanje, zdravstvo i sve ono drugo što treba građanima- kazao je ministar Štromar, koji je pozvao sve gradonačelnike i načelnike da se prijave na novi natječaj koji će za istu namjenu biti raspisan krajem godine.

-Sada će nam sve biti puno ugodnije, kako nama koji tamo svakodnevno boravimo, tako i našim građanima koji dolaze u Gradsku upravu. Ovo je tek jedan od projekata energetske obnove koji smo realizirali, jer novi su nam pred vratima- rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

Sljedeći korak u energetskoj obnovi trebala bi biti zgrada Glazbene škole za koju je projektiranje započelo još 2016. godine, dok je lani potpisan ugovor s provedbenim tijelima, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Ove obnove puno znače u vizualnom pogledu, ali i energetskoj uštedi. Raduje to što se realiziraju projekti koji su započeti u bivšem mandatu, te što za to dobivamo potporu Vlade i resornog ministarstva- zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir.

Upravo tim povodom ministar je u nazočnosti gradskog vodstva obišao i Glazbenu školu, gdje su za njih mladi umjetnici pod dirigentskom palicom Darija Cebića izveli kratki glazbeni program.