FOTO: Udruga općina u Republici Hrvatskoj želi biti partner Vladi

Skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj koja je danas održana u Rugvici prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, uz kojeg su podršku čelnicima jedinica lokalne samouprave došli dati i ministri Goran Marić te Lovro Kuščević, kao i saborski zastupnici Dražen Barišić, Alen Prelec te domaćin današnjeg skupa Mato Čičak, koji je ujedno glavni tajnik Udruge.

Obraćajući se načelnicima premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova Skupština važna zbog svega onoga što Vlada radi kako bi se poboljšala kvaliteta života svih žitelja diljem Hrvatske.

-Drago mi je što je više od 300 općina dio članstva ove Udruge i što ćemo nastaviti našu zajedničku suradnju, koja je vidljiva u radu Vlade. Četiri su stupa naše suradnje prema jedinicama lokalne i područne samouprave; iskreni dijalog i partnerstvo što uključuje našu prisutnost u gradovima i općinama, jačanje funkcionalne decentralizacije, fiskalna decentralizacija te potpora u konkretnim projektima. Mi smo taj sustav suradnje pokrenuli u prosincu 2016. godine i do sada smo održali pet susreta svakih šest mjeseci- istaknuo je premijer Andrej Plenković kazavši kako se jednako posvećeno radi u svim dijelovima Hrvatske. 

306 članica Udruge općina u Republici Hrvatskoj

Želja Udruge općina u Republici Hrvatskoj je da bude partner Vladi koji će doprinijeti razvoju gospodarstva i široj decentralizaciji Hrvatske.

-Naša je tendencija da štitimo interese malih općina. Inače, ruralno područje Hrvatske čini 48 posto stanovništva i 90 posto teritorija, što je ogroman potencijal u gospodarskom i društvenom smislu razvoja Hrvatske- rekao je predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Martin Baričević istaknuvši kako Udruga danas ima 306 članica. 

-Svaki dan pristupaju nam nove članice kako bi bile još učinkovitije- s ponosom će Baričević koji je naveo kako su ciljevi za 2019. godinu izrada monografije i dokumentarnog filma.

Glavni tajnik Udruge te načelni Rugvice, Mato Čičak nije krio zadovoljstvo što je današnja Skupština održana upravo u Rugvici.

-Posljednjih godina puno smo toga napravili kako bi naša općina bila po mjeri svih mještana. Mi smo općina obitelji, djece, gospodarstva, ali i općina poduzetnika što nas čini jednom od najuspješnijih i najperspektivnijih općina u Hrvatskoj- kazao je Čičak. 

Od danas Hrvatska zajednica općina

Na današnjoj Skupštini Mladenu Markešiću od strane Udruge općina u Republici Hrvatskoj dodijeljeno je priznanje za doprinos razvoju ruralne sredine. Također, na radnom dijelu Skupštine Udruga općina u Republici Hrvatskoj promijenila je svoj naziv te se od danas naziva Hrvatska zajednica općina.