FOTO: Zagrebačka županija danas je u mnogočemu vodeća županija

Na današnji dan 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila je Zagrebačkoj županiji grb i pečatnjak

Na današnji dan 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila je Zagrebačkoj županiji grb i pečatnjak. Taj se datum danas slavi kao Dan Zagrebačke županije, a tim povodom danas je održana svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije kojoj su se odazvali brojni visoki dužnosnici.

Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić ovaj je dan prilika da se svim mještanima čestita taj dan, ali i da se prezentirao ono što je u proteklih godinu dana napravljeno.

-Cifre govore kako smo gospodarski jedna od najstabilnijih županija u Hrvatskoj. Tome smo pridonijeli i mi sami kroz svoje mjere, jer značajno pomažemo gospodarstvo za što smo ove godine osigurali 93,5 milijuna kuna bespovratnih potpora- s ponosom je kazao župan Stjepan Kožić, kazavši kako je na području županije u tijeku nekoliko značajnih investicija.

-Trenutno nam je u dogradnji Specijalna bolnica Naftalan, kroz koju želimo razvijati zdravstveni turizam, jer on je u najvećem usponu. Naš cestar u tom segmentu će biti Ivanić-Grad. Svakako što treba istaknuti je Regionalni centar kompetentnosti, gdje je nositelj projekta Srednja škola Velika Gorica- istaknuo je župan Kožić, kojeg su naročito obradovali sve bolji turistički pokazatelji.

Predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Damira Mikuljana raduje što je od posljednje svečane sjednice napravljen određeni pomak.

-Tada sam govorio kako vrijeme bude protjecalo u Skupštini će biti veća većina. Danas, mogu reći kako smo to ostvarili- poručio je predsjednik Mikuljan.

U ime premijera Andreja Plenkovića prisutnima se obratio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

-Jedna nit koja se provlače tijekom svih ovih godina su ova izvješća koja se prezentiraju. Zajedničkom im je to što izgledaju bolje, čime se u županiji osjeti taj napredak, a samim time i bolji rezultati. Veselje je to slušati, jer Zagrebačka županija je lijepa, a mnogi će reći kako je njezina najveća prednost naslonjenost na Zagreb. Ja ću reći kako ova županija ima svoj samostalni identitet kao njezini gradovi općine, koji imaju svoje posebnosti. Upravo zbog toga Zagrebačka županija je poželjna za život i rad, ali i za investitore. Na tome treba i dalje raditi, te taj sustav i održavati- rekao je ministar Bošnjaković, dok je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

-Odlično upravljanje resursima i briga za održivi razvoj Županije, postavili su turizam jednom od najviše rastućih gospodarskih grana ovoga kraja, na čemu vam iskreno čestitam- kazao je Reiner.

Na sjednici su već tradicionalno dodijeljena i javna priznanja, gdje je povelju za životno djelo dobio Dragutin Grgas-Beli