Posjeti spar.hr

FOTO: Žetvenim svečanostima želi se sačuvati sjećanje na neka prošla vremena

Zavičajno ekološko društvo Zaprešić već je 24. godinu zaredom organiziralo tradicionalne Zaprešićke žetvene svečanosti koje su prije četvrt desetljeća započele uz pomoć članova zaprešićkog HSS-a

Zavičajno ekološko društvo Zaprešić već je 24. godinu zaredom organiziralo tradicionalne Zaprešićke žetvene svečanosti koje su prije četvrt desetljeća započele uz pomoć članova zaprešićkog HSS-a. Manifestacija je i ove godine započela okupljanjem žeteoca i njihovih gostiju ispred dvorca Lužnica nakon čega su u povorci krenuli prema njivi ispred dvorca.

U žetvi su sudjelovale Udruga Drinčani, Udruga žena Ladučanke, Udruga žena Brdovčanke, Udruga žena Bobovljanke i Udruga Etno Fletno Samobor. Nakon žetve je blagoslovljeno žito i žeteoci, a onda je uslijedio kulturno umjetnički program u sklopu kojeg su nastupili i gosti 53. Međunarodne Smotre folklora u Zagrebu koji su ove godine stigli iz Grčkog Soluna (Lyceym Club of Greek women, Thessaloniki). 

Ovu manifestaciju podupire Grad Zaprešić i Turistička zajednica Grada Zaprešića, a predsjednica ZED-a Zaprešić Štefanija Krčelić istaknula je da je glavni cilj manifestacije sačuvati sjećanja na vrijeme kako se nekad skupljalo žito, ali i osvijestiti nove generacije kako je težak i dalek put od žitnog polja do svježeg kruha i peciva.