FOTO: Župa Lijevi Dubrovčak proslavila blagdan svog zaštitnika i 230 godina od osnutka župe

Župa Lijevi Dubrovčak svečano je u petak 6. prosinca proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Nikole biskupa i 230 godina od osnutka župe

Župa Lijevi Dubrovčak svečano je u petak 6. prosinca proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Nikole biskupa i 230 godina od osnutka župe. Tom prigodom, svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Dražanom Mirčićem, dekanom Ivanićgradskog dekanata prečasnim Božom Pinjuhom, župnikom iz Velike Ludine velečasnim Matom Sukalićem i župnikom iz Martinske Vesi velečasnim Ivicom Šimunovićem.

Na početku homilije biskup je podsjetio na život sv. Nikole i njegovu darežljivost zbog koje je postao jedan od najpoznatijih i veoma dragih svetaca Biskup je poručio i kako materijalni darovi zapravo nemaju nikakvu pravu vrijednost, već oni duhovni, od srca.  

-Kada sami sebe darujemo, onda smo Bogu nalik. Možda jedan od najvećih darova je naše vrijeme koje provedemo s drugima. Upravo je to posebno danas u krizi. Ljudi nemaju vremena jedni za druge, djeca za roditelje, roditelji za djecu, mladi za starije… tu su današnji problemi i potrebno je pronaći i pokloniti vrijeme jer u tom vremenu poklanjamo sami sebe i time zapravo dobivamo te ono što smo darovali zapravo smo sačuvali. To je i Isus rekao za naš život, onaj koji život grčevito želi sačuvati on će ga izgubiti, a onaj koji ga dariva i izgubi ga, taj će ga spasiti za vječni život. Kada bismo i mi naučili i primijenili tu Isusovu logiku onda bismo bili na tragu svetog Nikole i svih drugih svetih- poručio je okupljenima biskup.

Na kraju biskupu je na dolasku zahvalio velečasnom Mirčiću, kao i brojnim župljanima koji su zajednički pripremili proslavu ovog jubileja.

Nakon mise u prostru stare mjesne škole otvorena je izložba fotografija „Pod slojevima sadašnjosti, počiva prošlost“ autora Zdenka Vanjeka te izložba misnog ruha i liturgijskih predmeta, a u prostoru mjesnog doma održan je koncert dječjih folklornih skupina. Za ovu prigodu Župa Lijevi Dubrovčak, Muzej Ivanić-Grada i KUD Posavec izdali su i prigodnu publikaciju koja osim o župi govori i o povijesti ovog mjesta i župne crkve. 

FOTO: Sisačka nadbiskupija