fbpx

Srijeda, 19 Prosinac 2018 14:51

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje proslavio 70. rođendan

Napisao/la Redakcija

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, danas je u palači Dverce proslavljena 70. obljetnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Prisutne je u ime gradonačelnika Milana Bandića pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je posebno naglasila činjenicu kako se Institut u svojoj bogatoj povijesti nikada nije odrekao svoje temeljne zadaće - skrbi o hrvatskome jeziku i očuvanju hrvatskoga jezičnoga identiteta.

-Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost, stoga je podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja materinskoga jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta od velikog značaja za sve nas- istaknula je zamjenica čestitavši im 70. obljetnicu.

Također, je dodala kako je u mreži srodnih znanstvenih nacionalnih istraživačkih ustanova na europskome prostoru Institut već zauzeo položaj nacionalnoga središnjeg instituta za istraživanje hrvatskoga jezika te je stoga Gradu Zagrebu čast da s Institutom razvija odličnu suradnju i da zajedničkim naporima stvaraju suvremenu, tolerantnu i europski orijentiranu akademsku zajednicu, istodobno njegujući i razvijajući hrvatsku jezičnu baštinu, identitet i tradiciju.

O dugoj povijesti Instituta govorili su ravnatelj Željko Jozić i pomoćnica ravnatelja Kristina Štrkalj Despot, a veliku obljetnicu čestitao im je i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanje Tome Antičić.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje osnovan je 1. veljače 1948. godine kao Odsjek za jezik Instituta za jezik i književnost JAZU-a (danas HAZU) s temeljnim zadatkom završavanja velikog Rječnika hrvatskoga ili srpskoga jezika (1882.–1976.), koji je izišao u 23 knjige enciklopedijskoga formata s po 960 stranica, a obuhvaća oko 300.000 riječi.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti