fbpx

Adventska ponuda Zagrebačkog električnog tramvaja ove je godine dodatno obogaćena novim, specijaliziranim elektro vozilima. Zahvaljujući električnom pogonu, riječ je o krajnje tihom i potpuno ekološki prihvatljivom obliku prijevoza- e city tour vozilima

E-city tour vozila polaze iz Kurelčeve ulice kod Europskog trga te voze kružnom trasom koja obuhvaća najljepše dijelove središta Zagreba, Lenucijevu potkovu, odnosno relaciju preko Zrinjevca pa sve do Glavnog kolodvora. Vozila mogu prevesti do pet putnika, prometovat će svakodnevno od 10 do 13,30 sati s polascima svakih 30 minuta. Cijena vožnje iznosi 20 kuna, karte se mogu kupiti kod vozača.

Uvid u trasu i ostale detalje možete vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Sukladno najavi, početak druge faze radova, odnosno zatvaranje rotora Remetinec počinje u nedjelju, 16. prosinca, u 9 sati te će 19 autobusnih linija koje uobičajeno prometuju rotorom biti preusmjerene na novoizgrađene privremene prometnice.

Posebna regulacija prometa bit će na snazi do kraja siječnja 2020.godine, za kada se predviđa puštanje u promet novoizgrađenog rotora.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na prvu vožnju sutra kreće Veseli božićni tramvaj, koji će svakodnevno prolaziti zagrebačkim ulicama i razveseljavati sve, a posebice najmlađe sugrađane sve do 6. siječnja. Sve one koji se odluče sudjelovati u polusatnoj bajkovitoj vožnji s Djedom Božićnjakom i njegovim društvom očekuje pregršt zabave, smijeha i, naravno, prigodni pokloni.

Tramvaj će voziti radnim danom od 16 do 19 sati, a polasci će se ostvarivati svakih 30 minuta. U dane vikenda tramvaj vozi od 10 do 14 sati i od 16 do 19 sati. Karte za vožnju mogu se kupiti na polaznom stajalištu na uglu Praške i Trga bana Josipa Jelačića, po cijeni od 25 kuna.

Na Božić i Novu Godinu, Veseli božićni tramvaj neće voziti, na Badnjak i Staru godinu vožnje će završavati u 14 sati, dok će 26. prosinca radno vrijeme biti kao vikendom.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 29 Studeni 2018 16:28

Advent donosi i besplatan prijevoz vikendom

Grad Zagreb već tri godine zaredom nosi titulu najbolje europske adventske destinacije, a raznolik i bogat program događanja i ove će godine privući Zagrepčane i brojne goste grada. Kako bi se osigurao pravi doživljaj zimske bajke, svakog vikenda tijekom Adventa u Zagrebu, od subote, 1. prosinca pa sve do nedjelje, 6. siječnja 2019. godine, Zagrebački električni tramvaj besplatno će prevoziti putnike.

Javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima bit će besplatan na području grada Zagreba, odnosno na području I. tarifne zone, u dane vikenda, točnije petkom od 12 sati do nedjelje u ponoć.

Zbog uobičajeno veće potražnje, posjetitelje će u adventskom razdoblju, svakodnevno sve do ponoći, prevoziti i zagrebačka Stara dama – uspinjača.

Objavljeno u Grad Zagreb

Veseli božićni tramvaj krenut će u subotu, 1. prosinca na prvu ovogodišnju vožnju. Sve do 6. siječnja iduće godine, najveseliji tramvaj svakodnevno će prolaziti zagrebačkim ulicama i razveseljavati sve, a posebice naše najmlađe sugrađane. Dugogodišnja ZET-ova priredba uključuje vožnju turističkim tramvajem kroz gradsko središte, a sve one koji se odluče sudjelovati u polusatnoj bajkovitoj vožnji s Djedom Božićnjakom i njegovim društvom očekuje pregršt zabave, smijeha i, naravno, prigodni pokloni.

Polazna stanica Veselog božićnog tramvaja je na uglu Praške i Trga bana Josipa Jelačića, a vozi preko Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom do Ulice Republike Austrije te Jukićevom i Mihanovićevom preko Zrinjevca do polazne stanice u Praškoj. Tramvaj će voziti radnim danom od 15 do 19 sati, a polasci će se ostvarivati svakih 30 minuta. U dane vikenda tramvaj vozi od 9 do 14 sati i od 15 do 19 sati.

Karte će se moći kupiti na polaznom stajalištu po cijeni od 25 kuna. Na Božić i Novu Godinu, Veseli božićni tramvaj neće voziti, na Badnjak i Staru godinu vožnje će završavati u 14 sati, dok će 26. prosinca radno vrijeme biti kao vikendom.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, i voditeljica ZET-a Ljuba Žgela predstavili su danas nova vozila ZET-a i projekt besplatnog interneta u vozilima javnog gradskog prijevoza. Naime, ZET kao javni prijevoznik aktivno sudjeluje u turističkoj ponudi grada Zagreba i to vožnjama turističkim cabrio autobusima, ali i izvanrednim vožnjama za skupine, kao što su vrtići, škole, udruge, klubovi. Kako bi se takve usluge mogle obavljati još kvalitetnije, ZET je vozni park obnovio s dva nova turistička autobusa od kojih je jedan mini autobus.

-Obzirom da smo zadnjih godina pobrali sve turističke lovorike koje smo mogli, od toga da smo tri puta proglašeni za najbolju božićnu destinaciju pa sve do ovogodišnje nagrade HTZ-a za najbolju turističku destinaciju red je da uložimo nešto novo u turističku ponudu- rekao je gradonačelnik Bandić.

Novost u turističkoj ponudi je i 12 novih atraktivnih elektro vozila za prijevoz putnika, s pet sjedećih mjesta. Zahvaljujući električnom pogonu, riječ je o krajnje tihom i potpuno ekološki prihvatljivom obliku prijevoza. Nova vozila prvenstveno će poslužiti za prijevoz turista središtem grada, a uz već spomenutu turističku ponudu cabrio autobusima i turističkim vlakićem, navedena vozila će gostima grada pružiti jedinstven doživljaj obilaska gradskih znamenitosti.

-Rute će biti utvrđene oko Zrinjevca i Gornjeg rada, a polazit će svakih 15 minuta- napomenula je direktorica Žgela.

Također s ciljem pružanja čim kvalitetnije usluge korisnicima, nastavljen je projekt opremanja ZET-ovih vozila uređajima za bežični pristup internetskoj mreži. Od sutra, će tako bežični internet biti dostupan u 60 tramvaja i 58 autobusa, a s obzirom da je plan navedenu uslugu uvesti u 142 niskopodna tramvaja i 213 autobusa, implementacija sustava za bežični internet u ostala vozila se nastavlja i njen završetak se očekuje u prvoj polovici 2019. godine.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 25 Listopad 2018 14:10

Renato Petek: Jesmo li sigurni u vozilima ZET-a?

Gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez na danas održanoj konferenciji osvrnuo se na neadekvatno održavanje ZET-ovih autobusa, ali i na sve ostale probleme vezane uz ZET.

-U posjedu sam jednog uzorka, popisa izmijenjene 64 gume na 17 autobusa. Nadalje, imam i fotografije guma navedenih autobusa po garažnim brojevima, 2, 4 ili 6 mjeseci poslije navodne izmjene oštećenih guma. Zaključujem da se promjena guma nije dogodila jer kilometraža na njima dokazuje da autobusi u prosjeku mjesečno prolaze oko 4000 do 5000 km, a takve gume mogu prijeći od 80.000 do 100.000 km. Nije moguće da one nekoliko mjeseci poslije izgledaju tako stare i oštećene! Ovdje se ne radi samo o financijskoj šteti, već je najveći problem što autobusi s takvim gumama izlaze na cestu i time ugrožavaju sigurnost svih u autobusu, a i oko njega! Ne želim širiti paniku, no ako se nije djelovalo, ovo je potrebno hitno provjeriti, a odgovorne drastično kazniti, jer ovo je direktna ugroza života ljudi!- rekao je Petek.

Osvrnuo se Petek i na „ukletu“ liniju 268 koja povezuje Zagreb s Velikom Goricom, ali i na nefunkcionalne linije (227, 225, 215, 107), o čemu su mu se kaže požali brojni putnici, ali i na novootvorenu liniju 290 koja, kreće s Kvaternikova trga i prometuje preko Domovinskog mosta i Zračne luke sve do Velike Gorice.

-Zanima me je li točna informacija da navedena linija nema dozvolu, tj. suglasnost? Ako je to istina, kako je moguće da su je otvorili gradonačelnici Zagreba i Velike Gorice, Bandić i Barišić?- upitao je zastupnik Renato Petek.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ispred Upravne zgrade tvrtke ZET u Ozaljskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica ZET-a Ljuba Žgela predali su ključeve triju autobusa za javni gradski prijevoz gradonačelnicima Benkovca, Korčule i Drniša, Tomislavu Buliću, Andriji Fabrisu i Josipu Begonji.

-Inicijativa da doniramo tri dobro uščuvana autobusa gradovima sa slabijom prometnom povezanosti, u znak solidarnosti, nikla je zajedničkim naporima Grada, ZET-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. To je najmanje što možemo učiniti za naše prijatelje iz Benkovca, Korčule i Drniša- rekao je gradonačelnik Bandić.

-Ovim autobusom rješavamo problem takozvanih nerentabilnih linija na rubnim dijelovima našega grada. Nove linije će omogućiti učenicima srednjih i osnovnih škola te ostalim građanima lakši dolazak u sam grad Drniš. Uvjeren sam da će autobus odlično služiti ovoj svrsi- rekao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja zahvaljujući Gradu, ZET-u i Ministarstvu na naporima da se ova donacija realizira.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić je dodao da je od same vrijednosti donacije važnija solidarnost koju Grad Zagreb pokazuje manjim gradovima, a naročito onim područjima koja su u Domovinskom ratu bila na prvim crtama. Gradonačelnik Fabriz je istaknuo da će Korčula, kao grad sporta i rekreacije, iskoristiti autobus za sportsku namjenu i prijevoz učenika na novi bazen u tom gradu.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 11:11

Uspinjača slavi 128. rođendan

Zagrebačka Uspinjača od milja zvana i „Stara dama“, danas slavi 128. rođendan! Tim povodom, obje postaje Uspinjače prigodno su uređene, a putnici uz kupljene karte dobivaju i prigodnu, rođendansku razglednicu kao uspomenu na ovu značajnu obljetnicu.

Znameniti simbol naše metropole i ponos ZET-a, prvi je put povezala Donji grad s Gornjim davne 1890. godine te se smatra najstarijim oblikom javnoga prijevoza u Zagrebu. Inicijator njene izgradnje bio je osječki poduzetnik, gospodin Klein koji je ideju za izgradnju Uspinjače dobio prebrojavanjem prolaznika koji su se penjali i spuštali stubama koje su spajale Gornji i Donji grad. Zaključio je da bi izgradnja Uspinjače, kakvu su tada imale druge europske metropole, bila isplativa investicija. Ideju je predložio Gradu te je postignut dogovor o četrdesetogodišnjoj koncesiji 12. prosinca 1888. godine. Radovi na izgradnji počeli su 6. svibnja 1889.

Na dan službenog otvaranja uspinjače, 8. listopada 1890., na poprište zbivanja pohrlile su stotine Zagrepčana željnih da svojim očima vide kaj to bu. No, kako je zabilježio ondašnji kroničar, dugo je trebalo dok se prvi putnik nije odvažio i ušao u vagon, platio kartu i prevezao se uspinjačom na „Gričke gorice“. »Para, to veliko čovjekovo otkriće, pokretala je stroj koji je dizao i spuštao vagone uspinjače. I buduća pokoljenja moći će se diviti tom našem pothvatu“, ushićenim je tonom opisao kroničar prvi radni dan uspinjače.

Na prvu vožnju uspinjača je krenula u 7 sati ujutro, no ne bi se smjelo prešutjeti da je već toga dana bilo nesporazuma i ljutnje. Onaj tko je htio samo nakratko osjetiti čari vožnje u jednoj od dviju smeđe obojenih drvenih kabina, nije mogao kupiti kartu za jednosmjernu vožnju (ili jednomašnju, kako se onda govorilo), nego samo onu skuplju, tour-retour.

Više o povijesti Uspinjače možete doznati OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog održavanja atletske utrke „Zagreb Grand finale“, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju, 30. rujna od 10:55 do 12 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Ulica Kaptol - Zvonarnička ulica - Degenova ulica - Ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda - Ulica Antuna Vrančića i dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

U povratku će autobus voziti istom, izmijenjenom trasom.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 14

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti