Hodžić: Nema idealnog rješenja za BiH dok je svi ne počnu smatrati svojom državom

Što nam je donio Erdoganov predizborni skup u Sarajevu, kakva je situacija unutar bošnjačke manjine i drugim temama razgovarali smo s Glavnim tajnikom SDAH Arminom Hodžićem koji spori odluku Predsjednika o njegovoj jednogodišnjoj suspenziji.

Nedavno ste nazočili predizbornom skupu podrške turskom predsjedniku Erdoganu održanom u Sarajevu, a na istu temu ste sudjelovali u ovotjednoj emisiji Otvoreno na HRT-u, što na možete reći o tom skupu i reakcijama na njega?

Bio sam prisutan skupu na poziv svojih prijatelja i kolega iz Unije europskih demokrata. I inače prisustvujem i odazivam se većini poziva a ovaj mi je bio posebno zanimljiv jer je privukao pažnju javnosti i prilazilo mu se senzacionalistički. Na kraju, ništa se posebno nije dogodilo. Uobičajena predizborna retorika i govori. Čak je R.T. Erdogan s obzirom na prijašnje izjave imao i poprilično umjeren govor. Mislim da se u javnosti pokušava stvoriti negativna slika o tom skupu, i prikazati ga kroz neku vanjskopolitičku prizmu. Ali BiH nije ništa izgubila posjetom Erdogana, dapače dobila je nova višemilijunska ulaganja.

 

SDA u Hrvatskoj se nekoliko izbornih ciklusa nije uspio usredotočiti i dovesti svoga čovjeka u Sabor, iako Bošnjaci čine najveću pojedinačnu manjinsku skupinu za tog zastupnika u kvoti nacionalnih manjina. Zašto je tomu tako?

Više je razloga tome. Počet ću od onih unutarnjih, mislim da je nakon dva mandata u parlamentu, u Stranci došlo do određene vrste zasićenja i opuštanja. S vremenom je došlo i do osipanja kadrova te nejasnog programskog usmjerenja, na to sve izgubio se kompas u brzom tehnološkom svijetu koji zahtjeva brza i odlučna djelovanja i viziju. S druge strane, postoje i neke institucionalne nepravilnosti koje koče Bošnjake. Ono što stoji na papiru, ne provodi se, a trenutno nemamo glasnika u Saboru koji će zahtijevati da se počne provoditi.

 

Kako se razvija situacija unutar stranke? Javna je informacija da ste odlukom Predsjednika stranke suspendirani na godinu dana, kako to komentirate?

Pokrenuti demokratski unutarstranački procesi idu u jako dobrom smjeru. Većina članova je složna i odlučna u stavu kako su Stranci nužne promjene. “Suspenziju” neću pretjerano komentirati, jer smatram da je apsurdno raspravljati o nečemu toliko neutemeljenom. Jasno je kako je ona trebala poslužiti da me zaplaši i pokoleba u našoj borbi za demokratsku i modernu SDAH. A stvorila je kontraefekt, mobilizirala je javnost i ponovno od SDA stvorila ne stranku, već pokret! I to pokret koji zahtjeva promjene.

Jedan ste od mlađih, ako ne i najmlađi tajnik političke stranke u Hrvatskoj. Kako se nosite s političkim pritiscima, a kažete da je suspenzija jedan oblik pritiska?

Još uvijek ne bih znao odgovoriti treba li se čovjek roditi s nekim darom za politiku. Ako i treba, ne bih Vam znao odgovoriti imam li ga ja. Govorim to jer doista sve ono što bi za mene trebao biti pritisak stojećki podnosim. Ne diraju me niski udarci, podlosti i lopovluci. Ali sam jako osjetljiv na nepravdu bilo koje vrste. I nikada ne dopuštam da zbog moga političkog djelovanja ispašta obitelj ili moji prijatelji. Osobno ću snositi sve posljedice, ali bližnji ne moraju trpjeti to, iako nekada mi se i ne ispuni ta želja.

Angažirani ste uz fakultet, nedavno ste sudjelovali na Simuliranom parlamentu Sveučilišta u Zagrebu. Stižete li ispoštovati sve fakultetske obaveze uz sve te aktivnosti?

Za divno čudo stižem. Najveći mi problem predstavlja prisustvo na predavanjima, učenje je nešto lakši dio. Trenutno privodim kraju 3.godinu i čini se kako ću je očistiti već na prvom roku. No evo već sam se pokajao što sam to rekao. Neka odgovor bude da generalno uspješno izvršavam svoje obaveze.

Prije nekoliko mjeseci našli ste se, kroz tiskane medije, u sukobu s Miroslavom Tuđmanom po pitanju stanja u BiH i politika što Izetbegovića starijeg, što mlađeg. S vremenskim domakom, bi ste li postupili na isti način?

Apsolutno. Gospodin Tuđman je prešao granicu koju se ne bi trebalo prelaziti. I bez obzira tko bio s druge strane, nikome neću dati za pravo da Islam naziva terorističkom vjerom, negira genocid u Srebrenici, revizionistički tumači modernu povijest i tome sl. Žao mi je što je polemika zastala na tom jednom tekstu, jer sam imao puno toga za reći.

Koje je po vama idealno rješenje situacije u BiH, ako ono uopće postoji?

Nema idealnog rješenja sve dok svi građani BiH ne počnu tu državu smatrati svojom državom za koju se treba boriti da ima prosperitet. Sve dok politički predstavnici jednog ili dva naroda ne zastupaju interese BiH, imaju secesionističke težnje, huškačku retoriku itd. neće postojati nikakvo idealno rješenje za BiH. Idealno rješenje za BiH je da se njeni stanovnici i predstavnici okrenu ka svojoj zemlji, i svoje probleme rješavaju u Sarajevu, a ne u Zagrebu, Beogradu, Ankari, Berlinu ili bilo gdje drugdje.

Trenutno se u Hrvatskoj mogu potpisati peticije za raspisivanje dvaju referenduma, jedan od njih u svojim točkama teži ukidanju zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru. Kako komentirate tu inicijativu? Radi li se ovdje o pokušaju stvaranja boljeg i pravednijeg izbornog zakona ili je cilj neke druge naravi?

Mislim da su tu namjere i ciljevi poprilično jasni. Iza inicijativa stoje udruge koje su uvijek usmjerene protiv manjina, bilo seksualnih, bilo nacionalnih, bilo vjerskih. A to se događa jer samo manjinu mogu pobijediti i otuđiti im njihova prava. Kada se namjere na jačega, kao u slučaju Istanbulske konvencije, onda polome zube, pa pokušavaju popraviti renome na ovakvim inicijativama. Manjinski zastupnici doista moraju poboljšati svoj rad u određenim segmentima, po mom osobnom sudu. Ali ne smiju se nacionalnim manjinama oduzimati prava samo zato što su se udruge našle uvrijeđene pa sada žele destabilizirati Vladu RH.