I U 2019. RASTE BROJ TURISTA – Najposjećeniji gradovi Velika Gorica, Samobor, Ivanić-Grad i Sveta Nedelja

U prva četiri mjeseca ove godine županija bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini

Nakon rekordne 2018. godine, Zagrebačka županija nastavlja bilježiti rast turističkog prometa i u 2019. godini. U prva četiri mjeseca ove godine županija bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini.

Od ukupno 43.115 turističkih noćenja inozemni gosti su ostvarili njih 26.958, a bilježi se osjetan porast gostiju iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon čega slijede gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke. Broj dolazaka popeo se na 24.099 pri čemu su strani gosti ostvarili njih 15.498 a domaći 8601. Najposjećeniji gradovi u prva četiri mjeseca bili su Velika Gorica, Samobor, Ivanić-Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

-Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u turizmu Zagrebačke županije poput „City breka-a“, kulturnog turizma, eno – gastronomije, zdravstvenog turizma, cikloturizma te pustolovnog turizma, razlog su ovakvih pozitivnih rezultata– izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

-Sve više gostiju želi živjeti zdravije, dinamičnije, s puno kretanja, doživjeti nove autentične i tradicionalne doživljaje, osjetiti eno gastronomsku ponudu, provoditi puno više vremena u prirodi, a to itekako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu– zaključila je Alilović.

Zagrebačka županija i ove će godine financijski podržati različite projekte u turizmu. Tako je upravo u tijeku milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu, kao i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i slično.

Uskoro se očekuju i raspisivanje natječaja za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. Informacije o svim spomenutim natječajima dostupne su na web stranicama Zagrebačke županije.