Javor Bojan Leš: Odmora nema, pred nama je realizacija novih projekata

-Mogu reći da smo od 2013. godine, kada smo dobili po prvi puta povjerenje naših građana za vođenje grada zatekli jedno stanje bezidejnosti gradske uprave, kao i nepostojanje razvojnih projekata, tako da nam je trebalo skoro dvije godine da kroz projektiranja, izradu Strategije gospodarstva i turizma te druge alate pripremimo korake kako bismo krenuli u realizaciju jednog novog izgleda Ivanić-Grada i novih sadržaja- započeo je razgovor vidno raspoloženi gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Početak nije bio idealan, jer Vas je dočekao jedan gorući problem?

Naslijedili smo veliki problem tvrtke Ivaplin koja je imala 14,5 milijuna kuna gubitaka, što je značajno opterećivalo grad i gospodarstvo našeg grada, ali i susjednih općina koje su tu suvlasnici. Uspjeli smo dogovoriti predstečaj i koncept rješavanja toga problema i drago mi je što ćemo u ovoj godini vratiti cijeli dug, te će tvrtka postati neopterećena predstečajnim postupkom. Nakon što smo izradili Strategiju razvoja grada u onom gospodarskom dijelu te Strategiju razvoja turizma, krenuli smo u realizaciju zacrtanih projekata. Sve to dovelo je do toga da se danas promjene vide i osjete. Dobar je to smjer, jer uspjeli smo ojačati naše kapacitete, a dobrim se pokazala i odluka kada smo otvorili vlastitu Razvojnu agenciju. Ta je Agencija u prethodnom razdoblju potpisala preko 30 milijuna kuna ugovora i povukla značajna sredstava iz raznih fondova. Građani su nam uvijek davali podršku i kritiku, a mi kao gradska uprava uvijek slušamo bilo grada i pokušavamo se korigirati prema njima. 

Rezultati koji su za Vama pokazuju kako se na području grada radilo punom parom, no tu ne stajete jer u pripremi je cijeli niz novih projekata.

Vođeni Strategijom razvoja grada uložili smo značajna sredstva u infrastrukturu, a veliki koraci po tom pitanju očekuju se i ove godine. Upravo smo potpisali Ugovor za kompletnu izmjenu javne rasvjete u gradu. Također, osigurali smo s našom tvrtkom Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije da Ivanić-Grad dobije alternativni izvor pitke vode iz Grada Zagreba, a pred nama je potpisivanje ugovora od 90 milijuna kuna za rekonstrukciju cijele vodovodne mreže u gradu, čime će grad postati jedno veliko gradilište. Obnovili smo u značajnoj mjeri prometnice i mostove koji su danas ukras grada. Završena je prva i druga faza uređenja gradske šetnice, te su pred nama još dvije faze. Uređujemo sportske objekte, čime smo se definitivno pozicionirali kao grad sporta i sportskog turizma. Lani smo obnovili našu kuglanu, napravili smo streljanu, obnovili smo nogometne terene te naš klub koji ove godine slavi 100-tu godišnjicu ima uvjete, kakvima se mogu pohvaliti tek rijetke sredine. Značajan iskorak napravili smo otvaranjem gradskoga muzeja. U starom gradu uskoro se očekuju značajne promjene, jer neke je objekte grad već otkupio, te će oni biti obnovljeni u tom starogradskom štihu.

Kada govorimo o gospodarstvu mislim da smo napravili značajne korake ulažući u poduzetničku zonu, gdje je zona UPU 6 u potpunosti završena i danas imamo prodane gotovo sve parcele. Vjerujem kako će ove godine biti završena dodatna četiri objekta u zoni, a nadam se da će jedan veliki investitor kupiti veću količinu zemlje. Dođe li do toga otvorit će se novih 50 do 60 radnih mjesta u zoni UPU 6. U potpunosti je završena infrastruktura u zoni UPU 3, a zakupljena je i dodatna struja, odnosno trafostanica kako bi stara zona UPU 3 zaživjela. Očekujemo da se prodane parcele stave u funkciju, a ako se to ne dogodi, grad će se pobrinuti da se to isto tako osjeti i na džepu. Prije dvije godine po prvi su puta raspisani natječaji za podršku malim i srednjim poduzećima. Ove smo godine tako s mladim poduzetnicima potpisali preko 30 ugovora, osiguravši im bespovratna sredstva koja su im poticaj za dalje.

Naravno, niste zapostavili niti druge dijelove društva?

Možemo izdvojiti značajna ulaganja i u dječje vrtiće, gdje boravak svakog djeteta sufinanciramo u iznosu od 1.340,00 kuna, tako da je iznos koji plaćaju roditelji smanjen na 470,00 kuna, a želja nam je i daljnje smanjenje te cijene kako bi se roditeljima izašlo što više u susret. Dobili smo sredstva za uređenje vrtića u Posavskim Bregima, a s Inom smo uspjeli dogovoriti da se u Ivanićkom Graberju zgrada stare kuglane prenese u vlasništvo gradu, koji će je prenamijeniti u proširenje vrtićkih kapaciteta. Vjerujem da ćemo tijekom 2019. godine dobiti građevinsku dozvolu, te da ćemo sljedeće godine krenuti u značajne radove.

Pred nama je uređenje gradskog trga i projektiranje dvorane u Graberju Ivanićkom za što vjerujem da ćemo tijekom ove godine dobiti građevinsku dozvolu. Također, očekuje nas rješavanje kanalizacije u dijelu grada koji nije zahvaćen Aglomeracijom. Moramo reći da je suradnja sa Zagrebačkom županijom dobra, što se vidi na primjeru izgradnje Naftalana, gdje ćemo završetkom svih radova dobiti i gradske bazene, kao i lječilište drugačijeg karaktera nego što je to danas.

Isto tako, završit ćemo projekt uređenja Planinarske kuće kako bi ojačali našu turističku ponudu, a vjerujem da ćemo uspjeti prirediti i dokumentaciju za preseljenje čardaka na novu lokaciju, te time dodatno podići ponudu na Sportskom parku Zelenjak na stepenicu više. Drago mi je da ukupna dobit svih poduzeća grada raste. Ono što posebno raduje je podatak kako danas u Ivanić-Gradu živi 15 tisuća stanovnika, što predstavlja rast u odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine, što je suprotnu trendu koji je zadesio Hrvatsku.

Ivanić-Grad danas više nije prepoznatljiv samo po Specijalnoj bolnici Naftalan, Bučijada iz godine u godinu podiže standarde, a Vaš je Grad sve omiljenija destinacija i za hrvatske reprezentativne selekcije.
Osim naše Razvojne agencije koja je u prethodnom vremenu odradila veliki dio posla, značajan pomak u razvoju grada bilo je i prebacivanje novaca iz gradske blagajne u Turističku zajednicu. Što se tiče turizma moramo znati da do 2013. godine naša Turistička zajednica nije raspolagala s financijskim sredstvima. Upravo odlukom ove gradske uprave prebacili smo sredstva na Turističku zajednicu i dali joj da uz pomoć Grada vodi i organizira manifestacije, što se pokazalo kao jako dobar potez. Rekao bih da su naše turističke manifestacije koje su postojale dobile dodatni uzlet, pokrenute su neke nove manifestacije, kao što je Festival igračaka, Škrletovo, Petrovo, a ojačan je i Karneval tako da je danas Ivanić-Grad prepoznatljiv na karti kao mjesto u koje se isplati doći. To nam je potvrdila i ovogodišnja Bučijada, koja je zabilježila rekordnu posjetu. Sve to daje nam vjetar u leđa da u tom smjeru idemo i dalje.

Osnivanjem Visoke škole Ivanić-Grad, Vaš se Grad upisao i na hrvatsku kartu gradova koji su se okrenuli upravo prema visokom školstvu. Sigurno ste ponosni na tu činjenicu?

Visoka škola Ivanić-Grad također je bila velika i važna odluka na koju svi možemo i moramo biti ponosni. Mnogi su bili skeptični i nisu vjerovali da će se taj projekt ostvariti. No, danas Visoka škola Ivanić-Grad ima upisanih prvih četrdeset studenata i to me čini zadovoljnim. U tom kontekstu ova će se priča razvijati i dalje te mogu garantirati da će u Ivanić-Gradu kroz pet godina biti oko 300 studenata. Trenutno smo u razgovorima oko pokretanja srednje fizioterapeutske škole, te duboko vjerujem da ćemo i taj projekt uspjeli izrealizirati. 

2018. godina je za nama, po čemu će te je vi pamtiti?

Za nas je bila vrlo izazovna, nekako bih rekao da je u našem gradu u prijašnjim mandatima bila praksa da se projekti planiraju i odrađuju godinu dana prije izbora. U našem gradu sada je situacija sasvim drugačija, jer u 2018. godini nastavili smo raditi dalje, završavajući brojne započete projekte. Bila je to godina u kojoj nije bilo odmora i u kojoj se nastavilo raditi na unaprjeđenju grada na svim poljima. Što se tiče projekata, godina je bila radna, a što se tiče financiranja po našim pokazateljima, iako završni račun nije napravljen, sigurno je kako ćemo deficit grada koji je iznosi oko 2,5 milijuna kuna smanjiti. Vjerujem kako će se taj deficit iz 2017. godine smanjiti za milijun kuna. Ova gradska uprava pokazuje da nema godina koje su predizborne i one koje nisu takve, nego naprotiv, mi kontinuirano radimo i bez zastoja realiziramo sve zacrtane ciljeve.

Ušli smo u 2019. godinu, koja se ne bi trebala previše razlikovati od prethodnih godina. Uostalom, proračun od 102 milijuna kuna, donosi daljnji razvoja grada na svim područjima?

Ova će godina biti nastavak svega onoga što je u 2018. godini potvrđeno; to je, da će se i dalje raditi. Značajna ulaganja bit će upravo u gospodarstvo, preko 3,5 milijuna kuna direktno ćemo uložiti u razvoj privrede i gospodarskih projekata. Prijavili smo daljnje uređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni UPU 3. Planiramo krenuti s projektiranjem produžetka poduzetničke zone UPU 6. Značajno ulaganje bit će u poduzetnički inkubator, gdje će brojne male tvrtke moći pronaći svoje mjesto. Ako gledamo da je jedan dio proračuna vezan uz opće funkcioniranje grada, te ako taj dio proračuna uzmemo kao zadani dio koji je unaprijed potrošen, onda nam više od 50 posto preostalih sredstava ostaje za razvoj infrastrukture, projekata, raznih programa te gospodarstva, i poduzetništva. Vjerujem da će iduća godina biti uspješna, te da ćemo dovršiti sportsku dvoranu u Posavskim Bregima, da ćemo izgraditi inkubator, da ćemo postojeću rasvjetu zamijeniti novom LED rasvjetom. Uz to, ove će godine krenuti i projekt vrijedan 90 milijuna kuna kojim ćemo riješiti pitanje vodovodne mreže. Također, i dalje ćemo izgrađivati turističku infrastrukturu, a nastavit ćemo i s radovima na šetnici, kao i s radovima na našem Sportskom parku. Raduje me i to što će se završiti projekt Naftalana, a upisat ćemo i nove studente na Visoku školu Ivanić-Grad. Sve to, kao i energetske obnove koje su nam u planu čini oko 150 milijuna kuna direktnih ulaganja u infrastrukturu i razvojne projekte u gradu. 

Što bi ste na kraju poručili svim svojim sugrađanima?

Moja poruka svima građanima je da prate rad gradske uprave, s kojom mogu komunicirati o svim svojim problemima. Upravo za tu namjenu pokrenuli smo i aplikaciju CityHub, gdje mogu riješiti sve svoje probleme. Gradska je uprava izdala jednu knjižicu razvoja grada od 2018. do 2023. godine, koja je na tragu prethodne knjižice, koju smo izdali za razdoblje od 2014. do 2018. godine. Poštivajući tu prvu knjižicu, gotovo 80 posto onoga što smo obećali to smo i završili. Tako građani transparentno mogu vidjeti što gradska uprava planira raditi, ali isto tako listajući tu knjižicu za dvije do tri godine vidjet će što smo od toga i napravili. Ja kao gradonačelnik tvrdim i stojim iza toga, da ćemo na temelju toga traga i 80 posto ove knjižice koju smo izdali i završiti do 2023. godine, te da će grad nastojati biti grad u kojem će se svi ugodno osjećati. Meni često dolaze ljudi koji ovdje ne žive, i kažu mi kako ne prepoznaju grad s onim kakav je bio prije pet godina. Svi primjećuju pozitivan pomak i to mi je drago. U tom kontekstu nastavit ćemo i dalje raditi, a naš cilj i dalje ja da pokušamo olakšati život školarcima i studentima. Upravo za tu namjenu ove smo godine odlučili dodatno olakšati prijevoz svima njima povećavši subvenciju prijevoza s 50 na 75 posto. Vjerujem kako ćemo u naredne dvije godine cijenu vrtića uspjeti sniziti za još sto kuna, čime bi nastavili trend smanjivanja iznosa cijene vrtića koju plaćaju roditelji, a povećali subvenciju Grada.