Judo inkluzija želi biti primjer pozitivnih promjena u društvu

-Meni ovo daje nadu da smo uspjeli razdrmati barem Veliku Goricu. Hvala vam na podršci– kazala je nakon konferencije kojom je predstavljen projekt „Judo inkluzija“, predsjednica Judo kluba osoba s invaliditetom Marina Drašković.

Ovim projektom čiji je nositelj upravo Judo klub osoba s invaliditetom Fuji, želi se biti primjer pozitivne promjene u društvu, posebice u Velikoj Gorici koja je i partner u projektu, uz Sportski savez osoba s invaliditetom.

-S ovim projektom smo tek na našem početku- istaknula je Marina koja će kroz naredne tri godine koliko traje provedba projekta uz treninge provoditi i turnire i druženja. 

-Uz navedeno, naša je želja ovim projektom ostaviti i trajnu vrijednost koja će dugo trajati pa je u planu izložba fotografija, izrada dokumentarnog filma te knjiga na temu juda za osobe s cerebralnom paralizom- otkrila je Marina.

Provedba projekta započela je 21. prosinca prošle godine i traje do 21. prosinca 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je veća nešto više od 1,2 milijuna kuna, do čega iznos EU potpore iznosi nešto više od milijun kuna (85 posto). 

Na strunjači svi uživaju u judu

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji od prvog dana ima podršku lokalne zajednice, koja ima sluha za sve njihove potrebe, što je pokazao i ovaj projekt na kojem je Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije, od prvog dana dao punu podršku Marini.

-Moramo razvijati nove ne samo socijalne, nego i civilizacijske modele. Kroz takve modele moramo razvijati inkluziju, što znači uključivanje. Ovdje znamo koga uključujemo. Ovo je jedan krasan primjer, kako kroz sport i judo na čelu s našom Marinom, koja to živi cijeli svoj život uključiti jednu skupinu u jedan projekt kao što je ovaj. Čestitam vam na svemu- kratko je rekao gradonačelnik Dražen Barišić. 

Biranim riječima obratila se i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sandra Čorak istaknuvši kako su u judo spojeni oni elementi koji pružaju da se fizički i tjelesno unaprijedimo te dokažemo u području motoričkih sposobnosti.

-To jest motiv juda da unaprjeđuje duh i tijelo. Svatko od nas pronašao je ono nešto što nas je vezalo za ovaj sport, a da to nije sportski rezultat. Entuzijazam cijele ove ekipe daje nadu, jer djeca koja se međusobno druže na strunjači, bez obzira na poteškoće svi zajedno uživaju u judu. Upravo, judo pruža im mogućnost druženja i zajedničkog napretka- istaknula je Sandra Čorak.

Fran Krasnić: Stvorili smo svoj stil i povezanost

Fran Krasnić član Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji je od prvog dana, a svoje iskustvo danas je podijelio sa svima prisutnima, kao i njegova kolegica Lana Mičunović.

-Tada nisam mogao niti zamisliti kako ćemo mi sve to izvršavati i sudjelovati u tim treninzima. Bilo me je strah, no vrlo brzo sam prestao o tome razmišljati vidjevši svoje prijatelje i trenere, uz koje smo počeli trenirati uvidjevši da to nije nikakav problem. Kroz judo smo se povezali i postali jako dobri. Kroz godine smo razvili svoje treninge i povezanost, čime smo stvorili svoj stil i povezanost- ispričao je Fran, koji je uz Daksu Lasić jedan od manekena koji će krasiti materijale vezane uz projekt. 

-Drago mi je što su ljudi počeli primjećivati naš dugogodišnji rad i što mi želimo postići. Moji prijatelji sada vam s ovime pokazuju koliko smo svi mi različiti, a opet jednaki te da se razlike ne trebaju raditi. Svi smo mi jedna velika obitelj koja sudjeluje u nečem što je naša svakodnevica- zaključila je za kraj Daksa.