Posjeti spar.hr

Kajakaši Kupskog plova osvojili rijeku Glinu

Na redu je šesta etapa plova duga 11 kilometara od Lijevih Štefanki do Pokupskog

Za nekoliko sati započinje šesta etapa ovogodišnjeg Kupskog plova. Sudionici će se uhvatiti u koštac s dionicom dugom 11 kilometara, od Lijevih Štefanki pa sve do Pokupskog, gdje ih čeka revijalno spuštanje te podjela priznanja kajakašima plova.

Naime, Kupski plov tradicionalna je sportsko-rekreacijska manifestacija nastala u organizaciji Udruge “Kupa rijeka života” i Kajak-kanu kluba Pokupsko, a riječ je o vožnji dugoj 296 kilometara od izvora do ušća Kupe, koja svake godine okuplja veliki broj kajakaša i zaljubljenika u prirodu. S obzirom na to da Kupa prolazi kroz druge zemlje okolice, svake se godine održavanja nastoji ostvariti i međunarodna suradnja sa Slovenijom i BiH kako bi se ostvario puni potencijal kojeg rijeka nudi.

Ovaj zanimljivi projekt inicirao je prije 10 godina načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić s ciljem skretanja pozornosti na rijeku, stvaranja atraktivne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske te promocije naselja i gradova u slivu Kupe i njezinih pritoka. Škrinjarić je, također neizostavan sudionik ovog sportskog događanja, a tijekom etapa veslači se imaju priliku upoznati s kulturnom i gastronomskom ponudom mjesta kroz koja plove.

Dolazak kajakaša u Pokupsko očekuje se oko 18 sati, a današnjih 11 kilometara ovim će entuzijastima biti mačji kašalj, nakon što su jučer plovili 24 kilometra od Pokupskog do Slane, gdje su čamci u Marinbrodu prebačeni u rijeku Glinu, odakle se putovanje nastavilo do njezina ušća u Kupu. U Marinbrodu su srdačno dočekani od strane sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji se nakon druženja u “Korablji” Zavičajnog kluba Marinbrod pridružio veslačima u ostatku etape.