U Ivanić-Gradu održana tribina o životu, liku i djelu nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića

U Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu sinoć je održana tribina o životu, liku i djelu nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića. O nadbiskupu Posiloviću govorili su Agneza Szabo i isusovac Tonči Trstenjak. Tribina predstavlja i uvod u svečano otkrivanje spomenika nadbiskupu Posiloviću akademskog kipara Ivana Kujundžića koje će se održati 26. travnja u Parku hrvatskih branitelja, ispred Župne crkve.

Mala sala Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu sinoć je bila puna građana zainteresiranih za život, lik i djelo svog značajnog sugrađanina nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića, a među njima bio je i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

-Prošle godine smo započeli jednu priču; to je priča o našem sugrađaninu nadbiskupu Posiloviću koji je značajna povijesna osoba. Posilović je bio zagrebački nadbiskup, rođen u našem kraju, a koji je puno toga napravio i za samu Crkvu i za naš kraj. Zaslužan je ovu našu današnju crkvu i za oslikavanje te crkve. Ovo je jedna uvertira pred podizanje spomenika, te bih se posebno zahvalio Biskupiji, gospodinu Košiću, našem župniku, te svim članovima Udruge nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića iz Ivanić-Grada koji su u najvećem djelu, i financijski, i na svaki drugi način, uključili i omogućili da taj spomenik bude u našem gradu- kazao je gradonačelnik Leš.

Josipa Hlevnjak, predsjednica Udruge nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića, objasnila je kako je cilj ove tribine sugrađanima osvijestiti život, lik i djelo nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića.

-Važno je istaknuti svu dobrohotnost nadbiskupa Posilovića, sva postignuća koja je donio cijeloj zagrebačkoj nadbiskupiji i Ivanić-Gradu kao svom rodnom kraju. Bio je čovjek koji je djelovao na socijalnom području, na području obrazovanja i kulture. Posilović je jedan od zaslužnih što su 1902. u Zagreb došli isusovci u Palmotićevu. Činio je jako puno na području očuvanja glagoljice i staroslavenskog jezika. Donirao je sredstvima kojima je uređena unutrašnjost Župne crkve u Ivanić-Gradu i zahvaljujući kome danas imamo vrijedne elemente crkvenog namještaja i ukrasa- ispričala je Josipa Hlevnjak.

Tribina ujedno predstavlja i uvod u svečano otkrivanje spomenika nadbiskupu koje će se održati 26. travnja u 11,00 sati u Parku hrvatskih branitelja. Skulptura koja će nalaziti ispred Župne crkve u Ivanić-Gradu djelo je poznatog akademskog kipara Ivana Kujundžića.