Katarina Drvodelić: Mladi stvarno vole raspravljati, ako im se za to da prostora

Otkrili smo sve što trebate znati o Debatnom klubu Grada Velike Gorice

Gorički Debatni klub nastao je prije nekoliko godina kao dio tamošnjeg Kluba mladih, a za razliku od ostalih svoje vrste, ovaj nije vezan uz školske i izvannastavne aktivnosti. Misao vodilja je da mladi sudjeluju kada to žele i imaju vremena, dok njihovim članom može postati apsolutno svaki srednjoškolac s područja Grada.

– Počelo je tako, da smo moje kolegice i ja, koje smo se tom disciplinom bavile još u osnovnoj školi, shvatile da bismo rado htjele ponovno okupiti mlade i baviti se debatom, barem iz uloge voditelja. Organizirali smo posjete školama i upitali učenike jesu li zainteresirani za takvo što. Odaziv je bio genijalan, tako da nam se od samog početka priključilo preko tridesetero učenika. Ispostavilo se da mladi stvarno vole raspravljati i pokazati svoje mišljenje te ono što smo uspjeli naučiti kroz sve ovo vrijeme je da jako često nemaju platformu i prostor na kojem mogu davati svoja mišljenja, a da to nisu društvene mreže, objasnila je voditeljica Katarina Drvodelić.

Klub trenutno broji deset stalnih članova, a nerijetko im se priključe drugi srednjoškolci s time da redovno pozivaju i ostale dobne skupine da se pridruže raspravi i povećaju svoje znanje.

– Imamo deset pravila debate, a među njima je tolerancija ključ apsolutno svega. Suditi mogu samo sudci i nitko drugi. Jako smo otvoreni i slobodni, prihvaćamo sve i spremni smo razgovarati sa svima. Nekakva smo kombinacija učitelja, voditelja i pedagoga, tu smo da rješavamo njihove probleme jer se mnogo toga ispolji kroz informacije koje oni prikupe.

Svoje aktivnosti vrše u skladu s Hrvatskim debatnim društvom, a bez obzira na to što su mlada organizacija, do sada su ostvarili i jako dobre rezultate na natjecanjima. Tako je na nedavno održanom turniru za početnike, jedna od njihovih govornica zauzela odlično 17. mjesto u konkurenciji od 117 kandidata. 

– Trudimo se svake godine ući što dublje u tezu, više se baviti njima i cijela priča dobro napreduje. Često sam imala situaciju da su mi roditelji debatanata znali prići i zahvaliti što su se njihova djeca kroz aktivnosti Kluba otvorila, postala znatno komunikativnija i riješila se treme. Mislim da je to mnogima glavni razloga zašto se priključuju debati, da nauče artikulirano izgovoriti svoje misli, zaključila je Drvodelić.

Kroz njihove klupe prošle su sada već generacije učenika, a brojni se i kao studenti vraćaju kako bi preuzeli ulogu voditelja. Ako želite postati dijelom ove inteligentne i brbljave obitelji, svakako ih posjetite u prostorijama Kluba mladih, gdje se svake srijede okupljaju u 19:30 sati.