Krešimir Belak i OPG Vedrana Šinka dobitnici ovogodišnje Velike zlatne šajbe

Na 32. Samoborskoj salamijadi svoje su prerađevine prezentirali vrhunski proizvođači iz zemlje i regije

Na 32. Samoborskoj salamijadi dodijeljena su ovogodišnja priznanja za kakvoću salama, tzv. Velika zlatna šajba.

Među domaćim proizvođačima, nagradu je odnio Krešimir Belak iz Farkaševca Samoborskog, a kao najuspješniji domaći uzgajivač svinja proglašen je OPG Vedrana Šinka iz Hrebina u općini Pušća. U konkurenciji međunarodnih proizvođača, Velika zlatna šajba pripala je Slovencu Bojanu Zagorcu, dok je Leonard Oslaković iz Samobora kući odnio priznanje u posebnoj kategoriji, odnosno onoj u kojoj proizvodi odudaraju od recepture samoborske salame. Najuspješnijim salamerima, čestitao je i pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, Josip Kraljičković.

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima ove godine, po mnogima i najgorim do sada, proizvodnja salama nije trpjela ili riječima predsjednika Udruge “Zlatna šajba” Dubravka Viduča – Nikada nismo imali više odličnih salama. Izvanrednih!

Također, spomenuta je Udruga, ujedno i organizator Salamijade, nedavno osnovala Europski savez salamera i kobasara koji okuplja udruge iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije.

-Svatko od nas njeguje tradiciju i proizvodnju specifičnih proizvoda svojega kraja, no, u konačnici, svi zajedno radimo na istom poslu. Osnivanjem Saveza dobili smo mogućnost da zajedničkim nastupom na međunarodnoj sceni ostvarimo brojne projekte korištenjem sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova- istaknuo je Viduč.