Kronologiju jednog vremena već 50 godina bilježi Dugoselska kronika

Projekcijom filma „Dugoselska kronika- prvih pedeset godina“, koja je sinoć održana u dvorani Preporod prikazana je kratka povijest ovog tiskanog medija koji već punih pedeset godina donosi sve aktualnosti s dugoselskog područja, uključujući i susjedne općine Rugvicu i Brckovljane. Glavni krivac za nastajanje Dugoselske kronike bio je Jadranko Crnić koji je bio i prvi urednik novina koje su u prvih šest brojeva tiskane unutra Vjesnika, da bi kasnije izlazile samostalne sve do današnjih dana, kada ih uređuje Nenad Haleuš Mali.

-Ne mogu vam s točnošću reći koje je najstarije lokalno glasilo, no vjerujem kako smo među najstarijim glasilima koja kontinuirano izlaze, jer naš prvi broj svjetlo dana ugledao je 1967. godine, da bi od 1968. godine izlazili samostalno, što je značajna činjenica sama po sebi- na prvu će današnji glavni urednik Nenad Haleuš Mali.

Tijekom proteklih pedeset godina kroz Dugoselsku kroniku je prošlo gotovo 500 suradnika koji su tijekom svih tih godina neumorno kreirali sadržaj. 

-Dugoselska kronika danas nije glasilo Dugog Sela i susjednih općina kako to piše na impressumu, jer to je i glasilo građana ovih jedinica. Vjerujem kako će to tako biti i u buduće- kaže nam Haleuš čija je želja bila da se ovim filmom očuva uspomena na sve one koji su bili dio Dugoselske kronike.

-Uspjeli smo prikupiti dosta materijala i vjerujem da je cijela ta priča bila svima zanimljiva. Ono što je meni drago je to da mi to ne dijelimo samo sa suradnicima, nego i s našim čitateljima- s ponosom će Nenad Haleuš Mali koji je na uredničkoj dužnosti novina od 2010. godine.

Promociji filma prisustvovao je i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, koji je is am u jednom dijelu svoje mladosti bio suradnik Dugoselske kronike.

-Dugoselska kronika je obilježila ovaj kraj vijestima i ljudima koji su tu bili prisutni. Raduje me što su opstali do današnjeg dana- kazao je gradonačelnik Panian, a lijepim željama pridružili su se i načelnici susjednih općina Željko Funtek i Mato Čičak.

-Čestitka svima na ovom jubileju koji je proslavljen u jednoj opuštenoj atmosferi- kratko će Funtek.

-I mi se pridružujemo čestitkama, a vjerujem kako će novine kao takve još dugo potrajati te da će se ova naša zajednička suradnja i dalje nastaviti- istaknuo je Čičak.

Nove tehnologije učinile su svoje pa je tako i Dugoselska kronika dostupna i putem web portala, no kako je istaknuo Haleuš, ljudi i dalje pokazuju interes za tiskano izdanje, jer ono što nije zapisano kao da se i nije dogodilo. Danas Dugoselsku kroniku, uz glavnog urednika Nenada Haleuša Malog čine i Nadica Kozić, Iva Grgić Ozimec, Ana Marija Šprihal te grafička urednica Tihana Kušeković.