Kroz pametna sela želi se probuditi Hrvatsku

O važnosti razvoja ruralnih krajeva, o izazovima života na selu, o tome što znači razvijati se i postati pametno selo (smart village)… govorilo se na konferenciji „Pametna sela – probudimo Hrvatsku – primjer Zagrebačka županija“. Županija je konferenciju organizirala u suradnji s Uredom zastupnice u Europskom parlamentu Ivanom Maletić.

Inicijativu za razvoj pametnih sela u EU (EU Action for smart villages) pokrenuli su 2017. europarlamentarci Franc Bogovič (Slovenija) i Tibor Szanyi (Mađarska). Europske akcije za pametna sela su skup mjera i politika koje djeluju na razvoj ruralnih područja.

A što su pametna sela?

Kako je na konferenciji pojasnio slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič, definicija pametnih sela podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, ekonomiju dijeljenja (poput zajedničke uporabe poljoprivrednih strojeva), kružnu ekonomiju, digitalne platforme koje mogu zamijeniti osnovne usluge (e-zdravlje, e-uprava…), širokopojasni internet, korištenje obnovljivih izvora energije, dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu…

Pametna sela, pojasnila je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić, su sela u kojima se razvoj definira zajedno sa stanovništvom, s mladima, neprofitnim organizacijama, poduzetnicima, poljoprivrednicima…

-Zajedno treba definirati potencijale, prepoznati prilike i šanse i temeljem toga utvrditi strateške ciljeve, projekte i aktivnosti. Važno je da svaka ruralna zajednica napravi svoj mali plan i programa. Moramo iskoristiti sve potencijale koje imamo i staviti ih u funkciju ruralnog razvoja- rekla je Maletić, dodavši da se ne može govoriti o regionalnom razvoju, ako se ne govori i o ruralnom razvoju.

A o njemu se u europskim politikama prvi puta počelo govoriti 1996. godine.

Konferenciju je otvorio župan Stjepan Kožić, koji je u uvodnom obraćanju rekao da ruralna politika mora biti uključena i usmjerena na stvaranje preduvjeta za razvoj pametnih sela. Uz župana Kožića, uvodno su sudionike panela pozdravile Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u RH i Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „Pametna sela za bolju Zagrebačku županiju i Republiku Hrvatsku“. Panelisti su bili župan Stjepan Kožić, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, europarlamentarci Franc Bogovič i Ivana Maletić, načelnica Općine Rakovec Brankica Benc i predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu Mladen Vedriš.