KUD Graničar za 110 godina rada priprema veliki božićni koncert

KUD Graničar Križ ove godine obilježava 110 godine djelovanja, nastavljajući tradiciju rada i djelovanja Hrvatskog pjevačkog društva Kumičić osnovanog 1908. godine. Proslavu te velike obljetnice najavili su proteklog petka, izložbom u Galeriji Križ posvećenom svima koji su u KUD-u provodili sate i dane na probama, nastupima, putovanjima družili se kroz pjesme i plesove. Izložbom stoljetnih nošnji, folklornog ruha te izložbom slika generacija ljudi, isplesanih koreografija i fundusa nošnji iz drugih krajeva lijepe naše, Graničarci su nam još jednom dočarali lijepa sjećanja iz prošlosti KUD-a u nadi za bolju budućnost što im je na otvorenju izložbe poželio i općinski načelnik Marko Magdić.

Posebna gošća izložbe bila je etnologinja, voditeljica etnografskog odjela Muzeja Moslavine i muzejska savjetnica, gospođa Slavica Moslavac koja je predstavila i govorila o bogatstvu nošnji Moslavine koje su nosile članice KUD-a Graničar. Sa željom za očuvanjem narodnog blaga Graničar je kroz svoje dugogodišnje postojanje uspio očuvati dio stoljetnog folklornog nasljeđa, te obnoviti fundus nošnji Moslavačkog kraja.

110 godina djelovanja KUD-a Graničar obilježit će se velikim božićnim koncertom 22. prosinca s početkom u 19 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Križu, a na koncertu će nastupiti i gostujući KUD-ovi te gost iznenađenja.