Lokalni čelnici sjeverozapadne Hrvatske bore se za revitalizaciju Kumrovečke pruge

Načelnik Općine Dubravica Marin Štritof bio je inicijator prvog sastanka lokalnih čelnika Sjeverozapadne Hrvatske. Tom prvom inicijalnom sastavku uz načelnika Općine Dubravica nazočili su još gradonačelnik Klanjca, te načelnici Općina Zagorska Sela, Kumrovec, Kraljevec na Sutli, Marija Gorica te Brdovec, da bi im se na posljednjem sastanku priključila i načelnica Pušće.

Glavna tema ovih čelnika je revitalizacija Kumrovečke pruge koja je zatvorena već 17 godina, a prije toga bila je žila kuvavica toga kraja i njihova stanovništva. Tada pod izgovorom kako pruga ide u rekonstrukciju ona je trajno zatvorena čime su za tamošnje mještane nastali brojni problemi.

-Vozio je tada godinu-dvije umjesto vlaka autobus koji je također ukinut. Upravo je to kasnije najvećim dijelom utjecalo i na iseljavanje mlađih ljudi s ovih područja, jer prijevoz je jako loš čime smo svi jako nezadovoljni- priča nam načelnik Dubravice Marin Štritof koji nas je odveo i do jednog od dva željeznička stajališta na području Dubravice.

Kako bi pokrenuli stvari s mrtve točke prvi koraci su pokrenuti te je pitanje revitalizacije ove pruge proslijeđeno na sve važnije adrese.

-Za državu to i nije prevelika investicija, a za ovaj cijeli kraj to bi značilo jako puno, ponajviše u tom demografskom smislu- kaže nam Štritof koji je sa svojim kolegama na drugom sastanku aktualizirao pitanje prijevoza autobusom koji je također u jako lošem stanju od te 2000-te godine do kada je postojala željeznička pruga, ali i redovne linije koje je pokrivao ZET.

-U posljednjih sedamnaest godina sve se to jako srozalo, jer željeznica je zatvorena, a zet je ukinut. Sada imamo privatne autoprijevoznike kojima je to neisplativo, zbog čega ćemo mi morati tražiti tu alternativu, dok se sa željeznicom nešto ne počne događati. Ako će biti potrebno, naših osam jedinica sufinancirat će taj prijevoz autobusima samo da se to bitno popravi- pojasnio je nam je Štritof koji je optimista glede revitalizacije pruge zbog čega se i prihvatio ovog posla kojim svojoj općini želi donijeti određene korake prema naprijed.

Novi sastanak lokalnih čelnika kojem će nazočiti i župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te tajnik ministarstva za demografiju Marin Strmota.