Marko Magdić: Rezultati rada se vide, što znači da možemo biti zadovoljni

Godinom za nama načelnik Općine Križ, Marko Magdić je zadovoljan, jer smatra kako su na području općine napravljen dobar posao, a istom se načelnik nada i ove godine za koju je kao najvažniji projekt istaknut završetak radova na Dječjem vrtiću, na kojem su radovi stali kako bi se isti mogao prijaviti na mjeru 7.4.1..

2018. godina iza nas je. Na području Općine Križ radilo se na svim poljima. Kako bi ste vi ocijenili godinu iza nas?

Ocjenu uvijek daju građani. Oni su mjerodavni i imaju pravo ocjenjivati. Prema reakcijama, rezultati rada se vide, što znači da možemo biti zadovoljni. Ostvareni su i veći prihodi što nam je uporište za izvršenje proračuna koji je na dosta visokom postotku realizacije. Osobno, mislim da smo napravili dobar posao. Neki poslovi započeti krajem 2018. godine još nisu gotovi, prije svega zbog vremena koje čekamo da se stabilizira, a bit će gotovo do kraja prvog kvartala 2019. godine. Istim tempom nastavljamo dalje. Eto, Nova godina je tek prošla, a već znamo sad da smo prošli na nekim natječajima što znači da će biti posla i u ovoj godini.

Tijekom prošle godine realizirani su brojni projekti, u čemu ste imali i pomoć sa strane, jer Općini su od strane Županije i raznih Ministarstava putem EU natječaja osigurana sredstva za sufinanciranje tih projekata.

Dobro ste informirani, naime za sve projekte i investicije, Općina Križ je u 2018. godini, povukla preko 2,5 milijuna kuna potpora. To su zaista značajna sredstva i rasterećenja našeg proračuna te bez istih ne bi ni bilo nekih projekata. To je pokazatelj našeg truda, lobiranja ali i prepoznavanje dobrih i kvalitetnih projekata za našu Općinu. Hvala još jednom svim davateljima sredstava i ovim putem. Što se tiče EU fondova, Općina Križ je prijavila ukupno 7 projekata, od kojih su neki na evaluaciji, a za neke smo već dobili pozitivnu odluku. To su projekti prijavljeni što samostalno, što u partnerstvu s drugim dionicima odnosno lokalnim samoupravama i/ili komunalnim poduzećima u našem suvlasništvu. Jedan projekt također je u suradnji s Crvenim Križem Grada Ivanić-Grada i Centrom za socijalnu skrb.

2019. godina donosi nove izazove i nastavak politike kontinuiteta gdje nastavljate sa svim onim dobrim stvarima koje ste podupirali i do sada, a u planu je i niz novih projekata koji su predviđeni i proračunom za ovu godinu?

Nastavlja se stvaranje novih vrijednosti kao i održavanje postojećeg sustava. Tu prije svega aludiram na komunalnu infrastrukturu. U planu razvojnih programa je: izgradnja kružnog toka u centru Križa, dovršetak proširenja parkirališta s rampom za invalide i parkingom za osobe s invaliditetom, izgradnja 300 metara novog nogostupa od centra Križa do lokacije novog dječjeg vrtića, asfaltiranje i izgradnja mini tržnice u parku u Križu, asfaltiranje nekoliko nerazvrstanih cesta, daljnja ulaganja u društvene domove u naseljima Općine. Projektiranje sanacije društvenih i vatrogasnih domova, sanacija nogostupa s popratnom infrastrukturom, izgradnja nadstrešnica na mjesnom groblju Križ, zamjena svih nadstrešnica na autobusnim stajalištima, nabavka strojeva za našu komunalnu tvrtku, sufinanciranje i potpora trgovačkim društvima u našem suvlasništvu u vidu sanacije komunalne infrastrukture i izgradnja priključaka. Nastavak izgradnje dječjeg vrtića, nastavak radova na arheološkom nalazištu Sipčina i projektiranje arheološkog parka i dr.

Osim navedenog, Općina svojim proračunom osigurava sredstva i za ostale programe i aktivnosti u cilju realizacije najvažnije funkcije lokalne vlasti kroz održiv razvoj i promicanje te ostvarivanje ljudskih prava, a tu mislim na kulturu, sport, vatrogastvo, socijalnu politiku, organizaciju manifestacija, sufinanciranje školstva, predškolskog odgoja, i sl…

Jedan od najvažnijih projekata zasigurno je izgradnja novog dječjeg vrtića, čije se otvaranje očekuje s nestrpljenjem. 

Radovi na dječjem vrtiću u jednoj fazi su stali zbog toga što je to bio uvjet da se prijavimo na mjeru 7.4.1. Naime u pitanju je 5,9 milijuna kuna i to je jedinstvena prilika da povučemo značajnija sredstva iz EU fondova. Naravno, cilj je ove godine završiti vrtić kako bi u 9 mjesecu djeca i zaposlenici mogli započeti novu pedagošku godinu u novom objektu koji zadovoljava sve standarde u predškolskom odgoju. Ističem da je izgradnja novog vrtića integrirani projekt jer se sadašnji objekt vrtića u Križu treba prenamijeniti u kulturni centar s knjižnicom i čitaonicom, prostor za umirovljenike te prostor za djecu i odrasle s posebnim potrebama. Time iskorištavamo svaki kvadrat postojećeg prostora i dajemo mu novu vrijednost.

Najvažniji segment svakog društva je gospodarstvo i privreda, koje Općina potiče raznim mjerama. Postoje li naznake da u vašu Poslovnu zonu uskoro dođe neki investitor, koji uz nova radna mjesta donosi i daljnji napredak općine.

U Poduzetničkoj zoni Križ trenutno su u tijeku i u najavi nekoliko aktivnosti. Tvrtka Agromais d.o.o. ulaže u izgradnju silosa i velike hale za skladišni prostor i veleprodaju; Tvrtka Stone Gallery d.o.o. iz Italije, kreće u izgradnju proizvodne i skladišne hale, djelatnost je klesarstvo. Najveća potencijalna investicija je za sada u tajnosti, međutim ako dođe do realizacije to će biti velika stvar za našu Općinu, prije svega iz aspekta prihoda, a ponajviše zapošljavanja lokalne radne snage. Nadamo se da će o ovome biti riječi uskoro, konkretnije, čim dođe vrijeme za to. U svakom slučaju i sami ste dobro konstatirali da je gospodarstvo ključna grana za svaku JLS pa tako i za našu lokalnu zajednicu te se u budućnosti nadamo uspjehu i po tom pitanju. Održiv razvoj nastojimo osigurati kroz proračun Općine Križ ali i lobiranjem za važne projekte koji osiguravaju bolji život našim građanima.