Mile Marinčić: Mi se definitivno moramo pozicionirati ovdje gdje imamo perspektivu

Ove jeseni Visoka škola u Ivanić- Gradu otvara svoja vrata. Na upravo završenom ljetnom upisnom roku na studij fizioterapije upisano je 20 redovnih te 18 izvanrednih studenata. Za jesenski rok, ostala su tako prazna dva mjesta na izvanrednom studiju, a iste upisne kvote Visoka škola imat će i sljedeće akademske godine. Vrlo značajnu ulogu u Visokoj školi ima i Specijalna bolnica Naftalan unutar koje će se odvijati sva praktična nastava, a kroz cijeli značajnu ulogu imalo je i Veleučilište u Vukovaru, koje će u naredne dvije godine biti mentor Visokoj školi. O svim ovim temama porazgovarali smo s dekanom Visoke škole Ivanić- Grad, Milom Marinčićem. 

Osnivanjem Visoke škole u Ivanić- Gradu, Vaš se grad upisao na kartu brojnih hrvatskih gradova koji su se okrenuli prema visokom obrazovanju. Odakle inicijativa da se uopće jedna visokoškolska institucija dovede u Ivanić- Grad?

Ideja za pokretanje visokoškolske institucije u Ivanić-Gradu je postojala i prije petnaestak godina, ali u pravcu realizacije nije se puno napravilo. Ono što se i napravilo, nije zadovoljavalo uvjete visokog školstva. No, u posljednje četiri godine, odnosno promjenom vlasti kada je načelo u Ivanić-Gradu došla jedna nova struktura mladih ljudi, stvari su se pomakle s mrtve točke. Osim što su započeli raditi na razvoju infrastrukture grada i poduzetničkoj zoni, započeli su razmišljati i vizionarski o pokretanju visokog školstva u Ivaniću. Ta ideja bila je izuzetno široka, odradilo se i određeno savjetovanje, koje je predvidjelo pokretanje farmaceutskog veleučilišta. Procjena je bila da bi to bilo moguće, tada ja još nisam bio unutra. Glavni operativac bila je bivša zamjenica gradonačelnika Gordana Brcković, no nakon što je ona dala stavku, gradonačelnik Javor Bojan Leš pozvao me na razgovor te sam prihvatio i nastavio raditi na ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Prvo što sam napravio bila je zamolba prema docentici Tatjani Trošt Bobić o uključenju u ovaj projekt. Samo dvoje ljudi, uz naravno punu podršku Grada, Gradskog vijeća, ali i naše nastavne baze bolnice Naftalan, u roku od nekih godinu i pol dana uspjelo je dobiti sve, što je bilo potrebno za pokretanje Visoke škole koja je ustrojena i eto upisala je i prve studente. Program naše škole je fizioterapija, a titula koju će po završetku steći studenti je bakalaureus fizioterapije (bacc. physioth.), odnosnos tručni prvostupnik fizioterapije.

Specijalna bolnica Naftalan bit će usko povezana s Viskom školom, kao i Grad koji vam je podrška od prvog dana pokretanja ove priče, a veliku pomoć imat će te i od mentorskog Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. To sui tri ključna faktora koja će iznijeti cijelu ovu priču.

Grad je osnivač Visoke škole. On je stao iza te ideje, jer bez financijske pomoći Grada cijene ovoga studija koje imamo bile bi puno veće. Drugi stup je Specijalna bolnica Naftalan, koja će biti naša nastavna baza. Ravnatelj bolnice odmah je prepoznao ovu priču, te nam je stalno davao vjetar u leđa. Najviše kroz ljudstvo, odnosno zaposlenike bolnice koji su se dobrovoljno prijavili, ali i u svakom drugom pogledu. Ravnatelj bolnice Goran Maričić i gradonačelnik Javor Bojan Leš dvije su osobe koje imaju najbolju predodžbu što će ova Visoka škola značiti Gradu u razdoblju od pet do deset godina.

Kada govorimo o veleučilištu mentoru, mi smo u jednom trenutku razgovarali s Rijekom, no došlo se do toga da Rijeka zbog opterećenosti svoje nastavne baze to ne može biti, krenuli smo u potragu za novim učilištem mentorom. Poslali smo mailove na nekoliko adresa, neki su se odazvali i rekli kako im to nije u interesu, te kako bi im to bilo opterećenje, dok se neki uopće nisu odazvali. Ali, evo dekan iz Vukovara se javio i pozvao nas na sastanak, razgovarali smo, krenuli u pravcu uspostavljanja suradnje i potpisivanja ugovora o mentorstvu, koji je i potpisan u listopadu 2016. godine.

Kako je teklo samo osnivanje Visoke škole Ivanić- Grad, jer znamo da to nije nimalo lagan posao?

Nakon što smo potpisali ugovor o mentorstvu, svi naši dokumenti, zajedno s elaboratom poslani su Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. AZVO je početkom 2017. godine sagledala naš elaborat i zatražila prve korekcije, koje smo mi brzo i proveli. Jedino se dugo čekala garancija da ukoliko bi prestali s radom, naši studenti mogu završiti studij u Vukovaru. U ožujku 2017. došlo je do nastavka procedure i najave dolaska povjerenstva odstrane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji su nam dali sjajne savjete i kvalitetno su odradili svoj posao.

Obično se smatra da kada dođe povjerenstvo ono traži samo probleme i nedostatke, no oni su nama dali sve oblike savjeta i pomoć kako riješiti probleme. Do sredine srpnja ispravili smo sve nedostatke i poslali svu traženu dokumentaciju. U prosincu dolazimo na sastanak na kojem nam Agencija daje pozitivno mišljenje za ovo što smo napravili. S tim mišljenjem ide preporuka prema Ministrici i zadnji stadij je suglasnost od strane Ministrice koja ju je dala u siječnju ove godine. Po primitku potvrde krenuli smo u daljnje korake, a to je bilo usvajanje privremenog Statuta, što je i učinjeno od strane Osnivača u veljači, kao i sve druge predradnje za osnivanje institucije.

U međuvremenu, stvorena je temeljna baza i zaposleni su potrebni ljudi, konstituirano je privremeno Stručno i Upravno vijeće, ja sam potvrđen kao privremeni dekan, doktorica znanosti Tatjana Trošt Bobić bit će savjetnica, jer ona je prevažan kotačić u cijeloj ovoj priči. Siguran sam kako će ona dugoročno biti od velike koristi našoj Visokoj školi. Nadam se kako je obveze na KIF-u neće odvesti u drugom pravcu.

Prvi studenti su upisani, ostala su tek dva slobodna mjesta za jesenski krug upisa. Koji su sljedeći koraci sada?

Naša upisna kvota određena je od strane Ministarstva koje nam je propisalo da u prve dvije godine možemo imati 20 redovnih i 20 izvanrednih studenata, te se toga mi moramo i držati. Cijena studija je određena zajedno s osnivačem te je određeno da je redovni studij 11 tisuća kuna godina, a za izvanredne studente cijena godine je 14 tisuća kuna. Naravno, da će se ti iznosi moći platiti u ratama. Omogućili smo i upis studenata koji nisu položili državnu maturu, odnosno koji su završili srednju školu prije 2010. godine. Oni će se moći prijaviti, ali samo u slučaju da u rujnu ostane mjesta.

Planova za buduće razdoblje zasigurno imate, možemo li onda doznati koji su Vam planovi i perspektive?

Naravno da je puno planova, gradonačelnik Javor Bojan Leš i ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić, ljudi su koji imaju viziju i definitivno ćemo učiniti što je moguće više kako bi se ovaj studij fizioterapije dobro pozicionirao. Proširit ćemo prostor i povećati broj studenata, ako nam to bude odobreno. Također, težimo i suradnji s drugim medicinskim ustanovama u blizini. Svakako postoji i mogućnost zajedničke izvedbe studija s nekim učilištem ili pokretanje samostalnog studija. Vrijeme će sve pokazati. Mi se definitivno moramo pozicionirati ovdje gdje imamo perspektivu, a onda ćemo kroz ove dvije godine s onime što već imamo i uz interese Ivanić-Grada razvijati cijelu priču, moguće čak i u pravcu informatike i poslovne ekonomije. No prvo ćemo dobro ispitati tržište i mogućnosti. Za sada nam je u prvom planu fizioterapija i područje biomedicina i zdravstvo.