Na Plešivici otvoren “Gajev perivoj”

U organizaciji udruge Ruralno srce Plešivice otvorena je povijesno-edukacijska i turističko-planinarska staza "Gajev perivoj"

U organizaciji udruge Ruralno srce Plešivice otvorena je povijesno-edukacijska i turističko-planinarska staza “Gajev perivoj”. Na svečanosti su uz domaćine sudjelovali i članovi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, Hrvatskog planinarskog društva Japetić iz Samobora, Hrvatskog planinarskog društva Matica – Zagreb i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica.

Svečanost je održana u povodu 110. obljetnice otkrivanja “Gajevog kamena”, jedinstvenog spomenika Ljudevitu Gaju, vođi hrvatskog narodnog preporoda. Taj su spomenik svečano otvorili 14. listopada 1909. članovi glasovite, zaslužne plešivičke obitelji Horvat u povodu stote obljetnice Gajevog rođendana.

Brojne goste na početku svečanosti pozdravio je Milan Ivančić, agilni predsjednik udruge Ruralno srce Plešivice i glavni pokretač ove vrijedne akcije. On je pored ostalog govorio o nastojanjima svoje udruge da se očuva kulturna i povijesna baština plešivičke župe te o ogromnim zaslugama obitelji Horvat za razvoj Plešivice te jaskanskog i hrvatskog turizma.

Skidanjem hrvatske zastave s edukacijske ploče “Gajev perivoj” službeno su otvorili predstavnik Matice hrvatske Stjepan Volarić i predstavnica obitelji Horvat, Milka Filipan.