Na području Vrbovca kreće projekt kanalizacije vrijedan 190 milijuna kuna

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten potpisao je danas u Hrvatskim vodama s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Čorićem te s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovor o sufinanciranju za EU projekte poboljšanja vodno- komunalne infrastrukture. Ovom prilikom osigurana su sredstva za Projekt ulaganja u prikupljanje, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Vrbovec.

Inače, za Vodoopskrbu i odvodnju Zagrebačke županije ovo je treći potpisani ugovor, jer u minulom vremenu potpisani su ugovori za Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije- Zagreb istok, te za Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Rugvica-Dugo Selo.

Vrijednost projekta 190 milijuna kuna

Ukupna vrijednost Projekta ulaganja u prikupljanje, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Vrbovec iznosi 190 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 101,5 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje je 49,8 milijuna kuna.

-Ovim projektom rješavamo zbrinjavanje otpadnih voda na području Vrbovca, a zadovoljavamo i sve kriterije koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji. Kakvoća vode na ispustu će biti onakvom kakva je i propisana- kazao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Projekt obuhvaća izgradnju odvodnog kolektora od lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrbovec do ispusta u rijeku Lonju dužine 6 050 metara, proširenje postojeće mreže odvodnje izgradnjom nove kanalizacijske mreže i pripadajućih objekata te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrbovec, trećeg stupnja.

-Ja očekujem da će radovi započeti u prvoj polovici iduće godine. Nakon što se odobri ovaj ugovor o financiranju moramo završiti tender dokumentaciju koja je u visokoj fazi dovršenosti. Nakon toga kreću postupci javne nabave- o početku radova koji bi trebali završiti u roku od tri godine direktor Masten.

Ovim projektom povećat će se i priključenost stanovništva na sustav odvodnje s 43 posto na 83 posto, a također će se osigurati i adekvatno pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kao i povećati učinkovitost i pouzdanost javnog sustava odvodnje.

-Projektom svi trebamo biti sretni. Često me baš na Gradskom vijeću pitaju o septičkim jamama, a ovim osiguravamo da nam voda u bunarima bude čista. Ovi podiže standard života u Vrbovcu i našim selima zbog čega možemo biti zadovoljni- rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Potpisana su četiri ugovora vrijedna 1,5 milijardi kuna

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovori o sufinanciranju za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture osim za Vrbovec potpisani su i za gradove Novi Vinodolski, Novalja i Umag. Ukupna vrijednost ova četiri projekta je 1,5 milijardi kuna, od čega je 852 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Inače u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“ do sada je odobreno ukupno 35 projekata.