Posjeti spar.hr

Nakon 41 godine na zgradi Doma zdravlja u Zaprešiću ponovno se radi

U tijeku je energetska obnova ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću

DCIM100GOPRO

Zgrada zaprešićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije izgrađena je 1962., a dograđivana 1968. godine na način i materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti zgrade i utroška energenata potrebnih za grijanje i hlađenje.

Radovima koji su u tijeku provest će se energetska obnova i povećanje energetske učinkovitosti zgrade, a provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Radovi obuhvaćaju izvedbu kontakt fasade s toplinskom izolacijom na punim dijelovima pročelja, toplinsku izolaciju i hidroizolaciju krova, zamjenu stare ostakljene drvene stijene novom energetski učinkovitijom iz PVC profila, zamjenu postojećeg sustava grijanja novim, baziranim na sustavu dizalice topline zrak-voda te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novima energetski učinkovitijima.

Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete, povećat će se ugoda boravka korisnicima i značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Tako će se realizacijom planiranih mjera, na godišnjoj razini, ostvariti ušteda od 60 posto za grijanje, 54 posto za rasvjetu te za 80 posto smanjiti emisija štetnih stakleničkih plinova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 4,7 milijuna kuna,a sufinancirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,4 milijuna kuna.