Novi zagrebački park nosi naziv po književniku Enveru Čolakoviću

Spomen-ploča s natpisom otkrivena je u Martićevoj ulici nasuprot Malog Vatikana

U Martićevoj ulici, nasuprot zgrade poznate pod nazivom Mali Vatikan, gradonačelnik Milan Bandić otkrio je spomen-ploču s natpisom Park Envera Čolakovića.

– Ovaj grad su gradili istaknuti Hrvati, ali i pripadnici nacionalnih zajednica koji žive u njemu. Njihov trud je vidljiv u javnome životu, kulturi, politici i gospodarstvu, a Enver Čolaković je dokaz te tradicije i tolerancije. To je bogatstvo i budućnost našega grada i naše domovine, poručio je okupljenima Bandić.

Otkrivanju ploče nazočila je uz predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Amira Hodžića, predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića te Čolakovićeva sina Esada, delegacija Zeničko-dobojskog kantona predvođena ministrom obrazovanja Spahijom Kozlićem, šeficom Ureda premijera Zahidom Šišić i direktorom zeničke OŠ “Enver Čolaković” Elvirom Ibrahimagićem. Visoke je goste prije svečanosti, gradonačelnik primio u Gradskoj upravi, gdje je najavljena i bliža suradnja između Grada i Kantona.

– S gradonačelnikom smo također razgovarali i o uspostavi bliže suradnje između Grada Zagreba i našeg Kantona te se nadamo gradonačelnikovu uzvratnu posjetu, poručio je ministar Kozlić.

Naposljetku, Enver Čolaković bosanskohercegovački je književnik, pjesnik i profesor, koji je živio i djelovao u Budimpešti, Sarajevu, a potom u Zagrebu. Početkom 40-tih godina prošloga stoljeća napisao je “Legendu o Ali-paši”, koja je godinu dana nakon objavljivanja dobila nagradu Matice hrvatske te se smatra ponajboljim hrvatskim romanom.