Od Slovenije do Lijevog Dubrovčaka biciklističkim autoputom od 121 kilometar

Greenway je infrastrukturni projekt kojim će se izgraditi 121 km duga biciklistička staza, odnosno biciklistički autoput, koji prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka

U Zagrebačkom inovacijskom centru održana je prezentacija projekta Greenway – državna biciklistička ruta br.2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju provedbe projekta, a kojem je nositelj Grad Zagreb uz partnerstvo sa Zagrebačkom županijom. Greenway je infrastrukturni projekt kojim će se izgraditi 121 km duga biciklistička staza, odnosno biciklistički autoput, koji prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka.

Izgradnja projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna je podijeljena u devet faza, a ovim pilot projektom financira izrada tehničke dokumentacije za cijeli obuhvat Greenway-a te izgradnja pete faze – trasa od Arena centra do pješačko biciklističkog mosta u dužini od 1.660 metara u ukupnoj vrijednosti od 6.735.207,35 kuna.

-Povećanje broja građana koji će u svom svakodnevnom kretanju koristiti bicikl nam je prioritet koji postižemo ne samo gradnjom infrastrukture već i edukacijom od najranije dobi. Drago mi je što ćemo u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije- istaknula je ispred nositelja projekta Grada Zagreba, Mirka Jozić pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

U ime partnera, prisutnima se obratio ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić koji je pohvalio dosadašnju suradnju.

-Zagrebačku županiju često zovemo “zelenim zagrebačkim prstenom”. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije- kazao je Velić.