PETROVO U ZAPREŠIĆU – Otkrivena bista blaženog kardinala Alojzija Stepinca

U povodu blagdana Svetog Petra, u Zaprešiću je obilježeno 150 godina gradnje župne crkve sv. Petra apostola, a župu je 1945. godine osnovao blaženi Alojzije Stepinac

U povodu blagdana Svetog Petra, u Zaprešiću je obilježeno 150 godina gradnje župne crkve sv. Petra apostola, a župu je 1945. godine osnovao blaženi Alojzije Stepinac. Tim je povodom ispred crkve sv. Petra otkrivena bista blaženog kardinala Alojzija Stepinca, na novouređenom trgu.

Na svečanosti se okupio velik broj Zaprešićana i uvaženih gostiju. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u ime Zagrebačke županije predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, gradonačelnik Željko Turk, predsjednik Gradske četvrti Centar Damir Horvat i svi zajedno su se prisjetili muke koju je Stepinac prošao nakon osnivanja župe.

Naime, u to doba, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, nije bilo sluha za takvim pothvatom, pa je na njega u Zaprešiću pokušan atentat kad se ga kamenovalo i gađalo jajima. Upravo zato trg je uređen kamenim blokovima kao simbolikom na te događaje, ali i kao simbolika na temelje na kojima danas stoji crkva Svetog Petra, napomenuo je župnik Ivan Frkonja.