Pisarovina je u proteklih 25 godina doživjela preporod

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, uoči blagdana svetog Martina, njezina zaštitnika, Pisarovina je proslavila 25. godišnjicu osnutka.

-Sa zadovoljstvom mogu reći da je u proteklih 25 godina Pisarovina doživjela preporod! Nakon Domovinskog rata krenula je njezina ozbiljna obnova. Sagrađena je kompletna infrastruktura, prije svega vodovodna mreža, obnovljeni su društveni domovi i sakralni objekti, nerazvrstane ceste… Sve ono što je bilo u lošem stanju dobilo je novi sjaj- rekao je načelnik Pisarovine Tomo Kovačić.

Najznačajnijim infrastrukturnim projektima istaknuo je obilaznicu Pisarovine, sportsku dvoranu, dječji vrtić i posebno, 2005. otvorenu, Poduzetničku zonu

-Danas gotovo pola zaposlenog stanovništva radi na području naše općine- ustvrdio je Kovačić.

U Poduzetničkoj zoni, u dosad otvorenim pogonima, zaposleno je oko 420 radnika, iz Pisarovine i okolice, a trend zapošljavanja, kaže načelnik, raste. Kako bi na područje općine ‘doveli’ nove radnike, a prije svega mlade obitelji, Općina im, u skorijoj budućnost, namjerava besplatno ustupiti zemljište, s kompletno sagrađenom infrastrukturom, na kojemu će, prema modelu poticajne stanogradnje, moći graditi obiteljsku kuću. Zemljište će Općina, kaže Kovačić, dobiti od Ministarstva državne imovine, a o vlastitom će trošku sagraditi potrebnu infrastrukturu. Pretpostavka je da će biti prostora za gradnju dvadesetak obiteljskih kuća, na parcelama od 800 do tisuću četvornih metara.

-Naša budućnost je i brza državna cesta, od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb, do Pisarovine. To je ono što ‘guramo’, što molimo, što pokušavamo ubrzati… U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama i nadamo se da će gradnja početi iduće godine- rekao je Kovačić.

Govoreći o poljoprivredi, naglasio je da se na prostoru ove općine, zbog dobrih klimatskih i pedoloških uvjeta, sve više sadi bobičasto voće, posebno borovnica. Danas je pod ovim voćem dvadesetak hektara poljoprivrednih površina.

-Već sada se vidi da je uzgoj bobičastog voća isplativiji od ratarske proizvodnje- rekao je načelnik, čija Općina budući razvoj temelji i na turizmu uz rijeku Kupu.

U ime Županije svečanosti je prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, koji je preuzeo i zahvalnicu Općine dodijeljenu Županiji za iznimno uspješnu dugogodišnju suradnju te financijsku podršku prilikom realizacije najznačajnijih projekata.

-Općina Pisarovina je ‘dobro ispričana priča’, posebno u odlučujućoj, presudnoj bitki za mlade koju sada vodimo. Županija je u općinskim programima prepoznala ono što ovome kraju donosi benefit, i u razvoj Općine dosad uložila oko 20 milijuna kuna- rekao je Mikuljan.