Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Zagrebački inovacijski centar i Podbrežje

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Grada Zagreba gdje su joj predstavljeni programi i projekti, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Zagrebački inovacijski centar na Zagrebačkom velesajmu te obišla naselje Podbrežje, zagrebački model stanogradnje s pratećom izgradnjom komunalne i društvene infrastrukture.

Nakon obilaska Zagrebačkog inovacijskog centra predsjednica je izrazila zadovoljstvo viđenim start up područjem gdje se, kako je kazala, može vidjeti novi sustav i način rada koji je u potpunosti usklađen s najrazvijenijim državama svijeta i gdje se podupiru male start up tvrtke koje ulažu u inovacije i tehnološki razvoj.

-To je budućnost hrvatskog i svjetskog gospodarstva. Nadam se da će što je moguće više start up kompanija iskoristiti prednosti koje imaju u Gradu Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima- kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što se u Zagrebu puno ulaže u obrazovanje, ali i u rješavanje socijalnih pitanja. Navela je da su umirovljenicima i obiteljima s nižim primanjima omogućene olakšice poput besplatnih tramvajskih karti ili besplatnih udžbenika. Nadalje, smatra velim uspjehom što Zagreb u sektoru turizma postaje jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija, jer više od 84 posto turista dolaze izvan Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je i da joj je drago što u Zagrebu, za razliku od većine europskih gradova, nema beskućnika jer Zagreb svojim beskućnicima i ljudima koji su na rubu siromaštva omogućuje krov nad glavom i ishranu.

Govoreći o zaključcima nakon što je s izmještanjem svojeg ureda obišla cijelu zemlju, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako slijedi sveobuhvatna analiza svih izmještenih ureda koju će predstaviti na javnom skupu. Smatra kako je, da bi se doista spoznao život u Hrvatskoj, potrebno obići sve krajeve, vidjeti kako ljudi tamo žive te poslušati i podržati njihove razvojne projekte.

-Jednakomjerni razvoj Hrvatske je jedini način da zadržimo ljude u Hrvatskoj- naglasila je predsjednica.

Zadovoljstvo sastankom s predsjednicom u Gradskoj upravi izrazio je i gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako su joj tada predstavljeni i projekti koji Zagreb dižu iznad standarda Hrvatske, ali i nekih europskih metropola. No, kao i zagrebačke probleme istaknuo je stanje fasada i grafita na njima, razvrstavanja otpada i slično.