Radovi energetske obnove Doma zdravlja u Jastrebarskom napreduju brže od planirane dinamike

U tijeku je energetska obnova zgrade ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom koja obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove.

Zgrada će dobiti toplinsku fasadu i led rasvjetu, postojeći sustav grijanja zamijenit će se dizalicom topline zrak-voda, a na radijatore će se postaviti elektronički termostatski ventili. Realizacijom projekta godišnja potrebna energija za grijanje smanjit će se za 60,8 posto, a godišnja potrebna energija za rasvjetu za 46 posto. Potrošnja ukupne godišnje primarne energije bit će manja za 75,9 posto, a emisija štetnih stakleničkih plinova, na godišnjoj razinu, smanjit će se za 81,2 posto. Nakon završene obnove zgrada će prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje biti svrstava u energetski razred „C“, a prema kriteriju specifične godišnje primarne energije u energetski razred „A+“.

Ukupna vrijednost energetske obnove je 2,49 milijuna kuna, od čega 1,27 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo su sredstva proračuna Zagrebačke županije. Župan Stjepan Kožić zajedno sa svojom zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je Ispostavu u Jastrebarskom, izrazivši zadovoljstvo što se radovi odvijaju i brže od planirane dinamike.

-Višak sredstava za energente, kojega ćemo ostvariti nakon obnove, uložit ćemo u nabavu opreme, čime ćemo podići kvalitetu usluge Doma zdravlja- rekao je župan, podsjetivši da je Županija ove godine ugovorila energetsku obnovu tri ispostava Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću.

-Ukupna vrijednost ovih radova je 9,2 milijuna kuna, od čega su 4,8 milijuna kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo sredstva proračuna Zagrebačke županije- rekao je župan.

Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga, podsjetio je da je dosad sredstvima Županije energetski obnovljena Osnovna škola Ljubo Babić i područne škole u Gornjem Desincu i Plešivici.

-Raduje me što je Grad sada ušao i u županijski program energetske obnove ispostava Doma zdravlja. Sredstvima Grada u Jaski je sagrađen niskoenergetski dječji vrtić- poručio je Šlat.