Renato Petek: Jesmo li sigurni u vozilima ZET-a?

Gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez na danas održanoj konferenciji osvrnuo se na neadekvatno održavanje ZET-ovih autobusa, ali i na sve ostale probleme vezane uz ZET.

-U posjedu sam jednog uzorka, popisa izmijenjene 64 gume na 17 autobusa. Nadalje, imam i fotografije guma navedenih autobusa po garažnim brojevima, 2, 4 ili 6 mjeseci poslije navodne izmjene oštećenih guma. Zaključujem da se promjena guma nije dogodila jer kilometraža na njima dokazuje da autobusi u prosjeku mjesečno prolaze oko 4000 do 5000 km, a takve gume mogu prijeći od 80.000 do 100.000 km. Nije moguće da one nekoliko mjeseci poslije izgledaju tako stare i oštećene! Ovdje se ne radi samo o financijskoj šteti, već je najveći problem što autobusi s takvim gumama izlaze na cestu i time ugrožavaju sigurnost svih u autobusu, a i oko njega! Ne želim širiti paniku, no ako se nije djelovalo, ovo je potrebno hitno provjeriti, a odgovorne drastično kazniti, jer ovo je direktna ugroza života ljudi!- rekao je Petek.

Osvrnuo se Petek i na „ukletu“ liniju 268 koja povezuje Zagreb s Velikom Goricom, ali i na nefunkcionalne linije (227, 225, 215, 107), o čemu su mu se kaže požali brojni putnici, ali i na novootvorenu liniju 290 koja, kreće s Kvaternikova trga i prometuje preko Domovinskog mosta i Zračne luke sve do Velike Gorice.

-Zanima me je li točna informacija da navedena linija nema dozvolu, tj. suglasnost? Ako je to istina, kako je moguće da su je otvorili gradonačelnici Zagreba i Velike Gorice, Bandić i Barišić?- upitao je zastupnik Renato Petek.