Samobor dio mreže Kreativnih gradova Hrvatske

Potpisivanjem Povelje o pristupanju, Samobor je postao dijelom Mreže kreativnih gradova Hrvatske. Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Udruga gradova u RH, s ciljem ostvarivanja kulturnog i kreativnog potencijala gradova. Povelju su već potpisali gradovi Rijeka, Donja Stubica, Zlatar, Pregrada, Osijek, Čakovec, Vrgorac, Šibenik, Vodice, Kastav, Đakovo, Jastrebarsko, Drniš, Zabok, Ludbreg, Koprivnica, Pleternica, Oroslavje, Zadar, Zagreb, Ozalj i Kaštela.

Projekt Kreativni gradovi Hrvatske usmjeren je na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije. Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim raznima i sektora kreativnih i kulturnih industrija, kroz ovu mrežu će se raditi na razvoju identiteta gradova te na educiranju o važnosti brendinga za razvoj destinacije.

Također, poticat će se razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa i inovativnih turističkih sudioničkih projekata gradova. Na jesen će se stoga održati i informativna radionica u Samoboru koja će okupiti predstavnike iz područja kulture i kreativnih industrija, s ciljem podizanja svijesti o potencijalu Samobora i mogućnostima za njegovo bolje korištenje.