SAVA KOJOJ PRIPADAMO – Savski Otok ponudio ono najbolje od Save

Odaziv mještana bio je sjajan, a završetak cjelokupnog događanja bio je na savskom Otoku gdje su sve sudionike prevozili Savski lađari

Povodom Dana planeta Zemlje, Općina Rugvica, Općina Orle te Mjesni odbor Ščitarjevo organizirali su akciju čišćenja korita rijeke Save. Ove tri jedinice rijeka Sava povezuje, zbog čega je akcija nazvana “Sava kojoj pripadamo”, a želja nositelja projekta je povratak stanovništva na obalu rijeke.

Odaziv mještana bio je sjajan, a završetak cjelokupnog događanja bio je na savskom Otoku gdje su sve sudionike prevozili Savski lađari. Gotovo tridesetak čamaca bilo je na rijeci, što je bio prizor vrijedan divljenja.

-U jednoj od vožnji sa Stjepanom Zagorcem rodila se ideja o organizaciji ove akcije. Savu trebamo očuvati i iskoristiti sve njezine potencijale, jer to je lijepa rijeka kojoj treba vratiti daška života- poručio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, dok je njegov kolega s druge strane rijeke, načelnik Općine Orle Ervin Vujica istaknuo kako za njegov kraj rijeka Sava ima veliko značenje.

-Sava nas spaja, ali i razdvaja, a za nas ona znači život i sve ostalo- kazao je Vujica.

Akciju su između ostaloga podržali i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić koji se nada kako će ova akcija postati tradicionalnom.

-Rijeka Sava je mjesto gdje smo se razdvajali, ali i spajali, zbog čega ova akcija mora postati dugoročnom da poveže dvije obale, ali i ljude iz različitih jedinica, jer Sava je rijeka koja povezuje cijelu kopnenu Hrvatsku i ovo je najljepša točka na kojoj ćemo se ubuduće spajati- kazao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Između ostaloga rijeka Sava, cijelim svojim tokom prolazi kroz Zagrebačku županiju.

-Mi kao županija krećemo s projektom navodnjavanja, gdje će se najvjerojatnije iz Save navodnjavati najznačajnije površine. Trebamo težiti tome da Sava postane rijeka koja će spajati i na kojoj će se život odvijati na jedan novi život- zaključio je pročelnik Josip Kraljičković.

Po prvi puta Savom se provezao i Karlo Ressler, koji je bio oduševljen svime što je vidio i doživio na rijeci Savi, kao i na Otoku.

-Jako je lijepo, a poruka koju trebamo poslati je poruka povezanosti koju nam daje Sava, koju trebamo zaštiti- istaknuo je Ressler.
I na kraju prisjetimo se još jednom riječi legendarnog indijskog poglavice koji je o jedinstvu čovjeka i prirode zapisao sljedeće; „Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda nego i krv naših predaka“.

A kako je bilo na manifestaciji „Sava kojoj pripadamo“ pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.