Sfinks, bezdlaka mačka, konačno i kod hrvatskih uzgajivača

Felinološko društvo Zagreb, član Saveza felinoloških društava Hrvatske, organizira dvije međunarodne izložbe mačaka u subotu i nedjelju, 29. i 30. rujna, u Westgate Shopping Cityju. Na izložbama će biti predstavljena i prva Sfinks mačka domaće uzgajivačice, Camilla, koju je iz Mađarske uvezla Zagrepčanka Marija Hodak.

-Mačku sam dugo tražila jer su zaista rijetke, a uzela sam je za uzgoj i planiram otvoriti uzgajivačnicu, tako da će svi ljubitelji ove pasmine moći ubrzo mačku nabaviti i u Hrvatskoj- ističe ponosna vlasnica.

Dodaje kako se sa bezdlakom pasminom dogodila ljubav na prvi pogled, kada je na Internetu slučajno ugledala video sa Sfinksom te je počela istraživati o njima i što je više čitala, više su je privlačile. Prije nego je upoznala Camillu, Marija bila ljubitelj pasa, posebno pudli, koje ima tri. No, kako se Sfinks izvrsno slaže s drugim životinjama, njena se bezdlaka ljubimica brzo uklopila u “pudla čopor“ i svojom osobnošću lako osvojila i pse i ukućane.

Za razliku od drugih pasmina, Sfinks voli vodu i treba ga redovito kupati za održavanje higijene, u prosjeku svakih desetak dana. Kožu joj treba zaštititi odjećom, koju nosi većinu godine, a posebno zimi. Ukoliko izlazi na sunce treba imati odjeću sa zaštitnim faktorom, sličnoj onoj za malu djecu, s obzirom da nema prirodnu zaštitu zbog nedostatka dlake.

-Iako su ljudi većinom bili zgroženi kada su čuli o kojoj pasmini je riječ zbog neuobičajenog izgleda Sfinksa, upoznavanjem naše Camille, brzo su promijenili mišljenje- pojašnjava Marija.

Dodaje kako je njena mačka po karakteru spoj mačke, psa, majmuna i malog djeteta jer je znatiželjna, privržena, društvena, zabavna i uvijek u centru zbivanja. Ne voli biti sama i obožava djecu.

-Ako planirate uzeti Sfinksa, zaboravite na sve druge životinje koje ste ikada imali, vaša „gola“ mačka će vas potpuno opčiniti- poručuje Marija Hodak.

Camillu, kao i ostalih stotinjak vrhunskih izložbenih mačaka posjetitelji će moći pogledati u subotu od 12 do 21 sati i u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.