Sindikat biciklista poziva građane da i ovog Adventa ostave automobile kod kuće

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o prometnim gužvama i čepovima, unatoč povoljnom vremenu za bicikliranje i besplatnom javnom prijevozu vikendom.

-I dalje nepotrebno sjedamo u automobile, misleći kako ćemo njima stići brže i jeftinije, ali samo izazivamo još veću prometnu gužvu! Gubimo vrijeme i novac, izolirani smo, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise Adventa tražeći parking u nepomičnim kolonama- izjavili su iz Sindikata biciklista, koji pozivaju građane da ovog Adventa ostave automobile kod kuće i što češće pješače, bicikliraju ili koriste javni gradski prijevoz, kako bi nam svima bilo ugodnije, a zrak čišći.

-Provodimo i promotivnu kampanju koja traje od ovog ponedjeljka, 10. prosinca pa sve do 19. prosinca, tijekom koje građani mogu osvojiti zanimljive nagrade- napomenula je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Nagrade se mogu osvojiti postavljanjem selfija sa svojim biciklom na Facebook event Biciklom na posao i Advent 2018, a autori pet fotografija koje sakupe najviše likeova bit će dobitnici. Nagrade će se dodijeliti na božićnom tulumu Sindikata biciklista 19. prosinca u 19 sati u Domu održive mobilnosti, na adresi Ribnjak 3.

-Novitet ovogodišnje kampanje je predstavljanje mobilne aplikacije SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama. Googleova aplikacija za navođenje još uvijek ne nudi biciklističke pravce u Zagrebu pa je ova aplikacija zaista korisna, ali i posebna budući da izračunava i pravce s manjom zagađenosti zraka- nadodao je Michel Cindro.

Aplikaciju je izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva u sklopu projekta symbIoTe, predstavljanje će biti u KSET-u u ponedjeljak 10. prosinca s početkom u 14 sati, a ulaz je besplatan. Također, iz Sindikata biciklista podsjećaju na obvezu nošenja svjetala na biciklima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pogotovo s obzirom na to da su dani kratki.