Smotra sveučilišta: Društvo znanja gradi se upravo ovdje, u akademskoj zajednici

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvaranju Smotre Sveučilišta u Zagrebu, trodnevne manifestacije koja se već tradicionalno organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Čestitavši profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu 350. godišnjicu djelovanja Sveučilišta „izvoru znanja i razvoja generacijama studenata i pokretaču cjelokupnog društvenog razvitka naše Domovine“, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je zagrebačka sveučilišna zajednica, sa svojim profesorima i znanstvenicima, a iznad svega sa svojim studentima, uvelike pridonijela unaprjeđivanju izvrsnosti sveučilišta i jačanju društvene svijesti o važnosti znanja i znanosti u suvremenom društvu.

-Društvo znanja gradi se upravo ovdje, u akademskoj zajednici koja ima potencijal jedne od najvažnijih društvenih snaga koja će pridonijeti još intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja- kazala je predsjednica.

Istaknula je kako je potrebno promicati i vrednovati, pogotovo u javnosti i medijima, uspjeh svakog pojedinca ili obrazovne ustanove te stalno isticati kako potencijali izvrsnosti naših znanstvenika i naših studenata daju nadu za bolju budućnost društva znanja.

-U iznimno zahtjevnim okolnostima, kakve pred nama postavljaju izazovi suvremenog doba, neprestano moderniziranje tehnologije s jedne i nesigurnost globalnoga svijeta s druge strane, sveučilištima, njihovim znanstvenicima, profesorima i studentima potrebna je snažna potpora cijeloga društva u konstruktivnom kreiranju i usvajanju nove metodologije obrazovanja koja će naše mlade učiniti aktivnijima, samopouzdanijima, koja će ih naučiti kritičkom razmišljanju, selektiranju, ali i vrednovanju danas lako dostupnih informacija- kazala je.

Istaknula je kako je naša zajednička i ključna misija odgojiti mlade ljude sposobne za sve izazove života: od svijeta rada do svijeta politike, kako bi aktivno i odgovorno utjecali ne samo na svoj život nego i na cjelokupno društvo. Podsjetila je kako neprestano naglašava kako naše škole i sveučilišta, kao i znanstveno-istraživačke centre, treba kontinuirano prilagođavati novom vremenu.