Učenici posjetili Gornju Stubicu rodno mjesto Rudolfa Perešina

Grad Ivanić-Grad organizirao je jednodnevni izlet za učenike osnovnih škola s područja Ivanić-Grada koji su literarnim i likovnim radovima sudjelovali na 14. Memorijalu Rudolfa Perešina. Na izlet su išli nagrađeni učenici iz OŠ Đure Deželića, OŠ Stjepana Basaričeka, OŠ Posavski Bregi i OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog pod vodstvom zamjenika gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željka Posilovića.

Prema planu učenici, njihovi voditelji te predstavnici grada, prvo su posjetili bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Velikoj Gorici gdje su nakon poučnog i zanimljivog predavanja brigadira Nikole Mostarca posjetili dio vojnog aerodroma- “stajanku”, gdje su od iskusnih pilota i tehničara mogli saznati više o opremi koja se koristi u sklopu HRZ-a. Slijedio je posjet radnim prostorijama u kojima se servisiraju i održavaju ratni zrakoplovi i helikopteri nakon čega je slijedio nastavak puta prema Gornjoj Stubici. 

-Baš smo uživali u posjetu bazi HRZ-a jer saznali smo puno zanimljivih stvari o avionima i helikopterima. O Rudiju i njegovoj hrabrosti smo puno slušali do sada ali danas smo saznali još mnogo toga lijepoga i to iz usta njegovih suboraca koji su imali čast letjeti s našim Rudijem- rekli su Florijan Kroupa i Janko Jelača učenici 5.B razreda OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog.

U Gornjoj Stubici učenike je u Spomen parku Rudolfa Perešina dočekala predsjednica Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica koja im se obratila prigodnim riječima nakon kojih je goste upoznala s bogatom poviješću svog mjesta. Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović, predstavnik branitelja te učenici odali su počast Rudolfu Perešinu paljenjem svijeća kod spomen biste. 

-Mislim da su izleti poput ovog odličan način prenošenja informacija i znanja učenicima pogotovo onih 5. i 6. razreda zbog toga što se oni u tijeku svog školovanja kroz redovite školske programe još nisu imali prilike upoznati s temom Domovinskog rata i stvaranja slobodne Hrvatske. Svakako moram pohvaliti i ideju o pokretanju natječaja u literarnim i likovnim radovima koji se odvija u sklopu Memorijala Rudolf Perešin. Sudjelovanje na spomenutom natječaju jako je dobar motiv te odličan način da se kroz pripremu i izradu likovnih ili literarnih radova puno toga nauči o Domovinskom ratu- rekla je Martina Novak ravnateljica OŠ Josipa Badalića.

-Kao hrvatskom branitelju veliko mi je zadovoljstvo vidjeti našu školsku djecu kako u jednom neformalnom okruženju ali s velikom pozornošću upijaju informacije o Domovinskom ratu i herojstvu našeg Rudija i svih njegovih kolega – hrvatskih branitelja- rekao je Nenad Vujanić zamjenik predsjednika ZUDR Ivanić-Grada. 

-Ni ova cjelodnevna magla nije nam mogla pokvariti raspoloženje. Sretan sam što smo i ovog puta našim osnovnoškolcima pružili jedan prekrasan dan tijekom kojeg su iz prve ruke mogli toliko toga naučiti- rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Osim Spomen parka Rudolfa Perešina, učenici su u Općini Gornja Stubica posjetili Gupčevu lipu i Muzej seljačkih buna.