Uzgajateljima goveda predstavljen novi projekt za konkurentniju proizvodnju mlijeka i mesa

Uzgajateljima goveda predstavljen je, u Zvekovcu, projekt „Upravljanje zdravljem stada s ciljem razvoja konkurentnije proizvodnje mlijeka i mesa u Zagrebačkoj županiji“

Uzgajateljima goveda predstavljen je, u Zvekovcu, projekt „Upravljanje zdravljem stada s ciljem razvoja konkurentnije proizvodnje mlijeka i mesa u Zagrebačkoj županiji“. Ovim jednogodišnjim, zasad pilot projektom, Zagrebačka županija i Agronomski fakultet, u suradnji s uzgajateljima goveda, žele unaprijediti proizvodnju mlijeka i mesa i time pomoći opstanku farmi.

-Radi se o multidisciplinarnom projektu u kojega su uz stručnjake s Agronomskog uključeni i stručnjaci s Veterinarskog fakulteta i Hrvatskoga veterinarskog instituta. Pokrit ćemo sve segmente govedarske proizvodnje – od proizvodnje krmiva, hranidbe… do zdravlja stada. Cilj nam je, u svim segmentima, pomoći uzgajateljima da pronađu dodatni prostor za unapređenje proizvodnje, a samim time i smanje njezine troškove- rekao je Antun Kostelić, izvanredni profesor sa Zavoda za opće stočarstvo zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditelj projekta.

Očekivani rezultati projekta su poboljšanje zdravlja stada, primjena novih metoda u kontroli reprodukcije i liječenju bolesti papaka, poboljšanje higijenske ispravnost mlijeka, osposobljeni uzgajatelji za upravljanje zdravljem stada i, naposljetku, tiskanje priručnika za uzgajatelje goveda, ovaca i koza za konkurentniju proizvodnju mlijeka i mesa. Kostelić kaže da smisao projekta nije samo analizirati, već dapače primijeniti znanja akademske zajednice.

-Uzgajatelji trebaju vidjeti da primjenom određenih znanja mogu unaprijediti proizvodnju- rekao je Kostelić, dodavši da će gospodarstva uključena u projekt zajedno posjećivati i agronomi i veterinari, renomirani stručnjaci s oba fakulteta. Prema njegovim riječima, u Zagrebačkoj županiji je 2012. mlijeko ‘predavalo’ preko 900 uzgajatelja goveda, a do 2018. taj se broj smanjio za 50 posto.

Pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković rekao je da se projektom želi pripomoći stočarima da postignu kvalitetniji uzgoj, snize troškove proizvodnje i ostvare viši dohodak.

-Želimo da to bude motiv ostanka u poljoprivredi, ali i motiv za povećanje stada- rekao je pročelnik, dodavši da je bit projekta utvrditi na gospodarstvima uključenima u njegovu provedbu, postojeće stanje (zdravlje životinja, hranidbu, ekonomiku proizvodnje…), a onda to stanje, primjenom novih tehnologija, promijeniti na bolje.