Vatrogastvo u Gornjem Desincu ima tradiciju dugu 90. godina, a puhački orkestar djeluje već jedno stoljeće

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Desinec proslavilo je 90. godišnjicu osnutka društva i 100. obljetnicu puhačkoga orkestra

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Desinec proslavilo je 90. godišnjicu osnutka društva i 100. obljetnicu puhačkoga orkestra. Osnovano u kolovozu 1929., na inicijativu mještana Gornjeg Desinca, Donjeg Desinca i Prhoća, društvo danas broji 187 članova, među kojima je tridesetak operativaca.

-Ovako velike obljetnice pokazatelj su da u sredinama u kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva ljudi razmišljaju o svojoj imovini, i što je najvažnije razmišljaju o mladima. Uz takav pristup nema bojazni za budućnost vatrogastva- rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, a lijepim željama pridružili su se i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, zapovjednik Vatrogasne Zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, predsjednik VZG-a Jastrebarsko i načelnik HVZ-a Željko Popović, kao i zamjenica župana Nadica Žužak.

U sklopu proslave, uz ostalo, održan je 35. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara RH, a Hrvatski sabor kulture poveljom je nagradio Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec i braću Petra i Dragutina Fabijanića, dugogodišnje voditelje vatrogasnih puhačkih orkestra grada Jastrebarskoga.