Vedran Batrla: Najvažnije je da se mladi aktiviraju i pokažu kako se sve može

Bistranska udruga mladih osnovana je u prosincu 2015. godine. Udruga je osnovana u cilju uređenja i rješavanja pitanja od značaja za život mladih i njihovo odgovorno uključivanje u društvenu zajednicu. Ciljevi udruge su stvaranje i unaprjeđenje uvjeta za bolju informiranost mladih i poticanje njihove kreativnosti i kulturnog izražavanja, a zalaže se za organizaciju kreativnih radionica u svrhu prijenosa znanja i vještina kao i organiziranje sportskih, kulturnih, zabavnih i humanitarnih manifestacija. Protekle subote mladi Bistrani još jednom su uspješno organizirali svoj najveći projekt; BistRANku trkačku utrku na 5 000 metara po ulicama Općine Bistra koja je održana po treći puta. Bio je to povod za naš razgovor s predsjednikom udruge Vedranom Batrlom.

-Imamo četrdesetak članova od kojih je većina, nas dvadesetak odrađuje većinu aktivnosti na volonterskoj osnovi. Primjer toga je i BisTRANka, koju su podržali Općina Bistra i Zagrebačka županija, a ove nas je godine prepoznao i HEP- rekao je predsjednik Bistranske udruge mladih Vedran Batrla.

Osim BisTRANke, zasigurno ste aktivni i na drugim poljima?

Od kada postojimo organiziramo prijevoz u Zadar na humanitarnu utrku Wings for life. Uz naše Bistrane, s nama su put Zadra redovito išli i drugi stanovnici Zagrebačke županije i Grada Zagreba. U božićno vrijeme organiziramo Adventski sajam. Prije je to bilo u suradnji sa Savjetom mladih Općine Bistra, no sada ćemo to sami odraditi.

BisTRANka svake godine pobuđuje dobar interes trkača, tako je bilo i ove godine. Kakvi su komentari okupljenih trkača?

Neka naša vizija je da sljedeće godine pokušamo organiziramo utrku na 10 kilometara. Vjerujem da se može napraviti lijepa ruta koja neće uzurpirati promet kroz Općinu. Raduje me što smo ove godine uspjeli osigurati i novčane nagrade za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Uvijek ima onih koji negoduju, no više je onih koji su zadovoljni. Svi ovi trkači koji dođu tu u Bistru odlaze na ozbiljnije utrke gdje su organizacije na puno većoj razini, za razliku od nas koji ovu utrku organiziramo u malom mjestu i s ograničenim sredstvima. Najveće zadovoljstvo trkači iskazuju zbog podneblja Podsljemenske zone u kojoj se trka održava. To nam je drago, zbog čega se trudimo da svake godine budemo sve bolji.

Vaša udruga je primjer kako se entuzijazmom sve može, te da nije sve tako crno. Vaš primjer pokazuje da se treba samo potruditi i rezultati su vidljivi.

Voljni moment je po meni najbitniji. Naravno da problema ima i njih će uvijek biti, no ako netko ima volje, entuzijazma i vizije sve može. Evo ova utrka nije nešto posebno. To već postoji, no to je primjer da kada se mladi aktiviraju sve se može. Čim se deset ljudi malo porazgovara može se napraviti nešto lijepo i tada će svi zaboraviti na probleme. Treba samo volja i svi se problemi mogu prijeći, upravo zbog toga ja sam stava da nije sve tako crno.